Uniunea Europeană a decis închiderea procedurii de infringement la adresa Ungariei pentru procedura prin care a atribuit contractul principal de construcţie şi de aprovizionare cu combustibil a centralei nucleare Paks II companiei ruseşti Rosatom. Momentul anunţului este unul foarte delicat, în care fostul comisar european pentru energie, actualmente comisar pentru piaţa digitală, germanul Günther Oettinger, este acuzat că ar fi zburat cu avionul unui cunoscut lobby-ist pentru afacerile ruseşti şi pentru proiectul Paks II, informează Politico.

inf-282-orban-cur-ue

Procedura a fost deschisă în urmă cu un an, după ce în 2014 Ungaria făcuse anunţul atribuirii contractului către compania rusă fără să fi organizat o licitaţie deschisă. În noiembrie 2015, Comisia declara că „guvernul ungar a atribuit direct construcţia a două noi reactoare şi renovarea a altor două reactoare adiţionale de la centrala nucleară Paks II, fără o procedură transparentă.” Joi însă, procedura a fost închisă, constatându-se „exclusivitatea tehnică” a proiectului şi faptul că Ungaria a dat asigurări cu privire la atribuirea transparentă a celorlalte contracte secundare.

În prezent, proiectul atomocentralei ungare se mai confruntă doar cu o investigaţie europeană privind acordarea de ajutoare ilegale de stat.

Decizia survine într-un moment de mare tensiune în care comisarul european Günther Oettinger este acuzat că a zburat în luna mai de la Bruxelles la Budapesta cu avionul privat al afaceristului german Klaus Mangold, poreclit „domnul Rusia” pentru lobby-ul pe care îl face intereselor ruseşti în Europa.

Potrivit unor surse citate de publicaţia de informare şi analiză Hungarian Spectrum, Mangold ar fi fost cel care a mediat legătura dintre Ungaria şi Rusia în vederea proiectului centralei nucleare Paks II.

Mangold face parte de asemenea din board-ul de conducere al băncii Rotschild, care a dat aviz favorabil într-un raport investiţiei Paks II.

Aceeaşi publicaţie Hungarian Spectrum, citând pe larg investigaţiile portalului de informare 444.hu, arată cum vizitele comisarului german Oettinger la Budapesta şi întâlnirile cu premierul Viktor Orban s-au intensificat spectaculos în ultima perioadă.

 

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu