Un studiu cu privire la cenzură al asociaţiei britanice Index relevă că în trimestrul al treilea al anului 2016 numărul atacurilor violente împotriva jurnaliştilor a crescut cu cel puţin 19%, ceea ce demonstrează o atitudine tot mai defavorabilă presei şi reale riscuri pentru libertatea de exprimare, notează The Guardian.

inf-291-presa

Studiul redă rezultatele monitorizării din Uniunea Europeană, dar şi din ţări vecine precum Rusia, Ucraina şi Turcia, în lunile iulie, august şi septembrie, când au fost înregistrate nu mai puţin de 406 rapoarte confirmate de violenţă şi abuzuri împotriva jurnaliştilor.

4 crime, 54 de atacuri fizice, 107 arestări, 150 de cazuri de detenţie, 112 intimidări (abuz psihologic, hărţuire sexuală, atacuri cibernetice, defăimare), 29 de cazuri de cenzură şi 89 de situaţii în care jurnaliştii au fost obstrucţionaţi în încercarea de a face o investigaţie este bilanţul îngrijorător care o determină pe Melody Patry, unul dintre membrii Index, să arate că „atacurile sunt fără precedent, atât ca intensitate, cât şi ca frecvenţă”.

Printre cele mai flagrante abuzuri sunt crimele împotriva a doi jurnalişti ucraineni, unul rus şi unul turc, dar şi măsurile regimului Erdogan împotriva presei din Turcia, după lovitura eşuată de stat din 15 iulie. care a condus la concedierea a 2500 de angajaţi din media, închiderea a 130 de instituţii de presă, arestarea sau menţinerea în detenţie a peste 200 de jurnalişti.

Deşi cazurile de violenţă sunt mai reduse în UE, studiul atrage atenţia asupra recentelor legi adoptate în Marea Britanie şi în Franţa, prin care autorităţilor statului li se oferă mijloace legale de a supraveghea activitatea jurnaliştilor şi de a-i urmări penal pentru refuzul de a face cunoscută identitatea surselor pe care le au. Mai mult, studiul subliniază că jurnaliştii europeni nu raportează ameninţările pe care le primesc şi uneori nici abuzurile, considerând că ele sunt inerente profesiei.

Index doreşte să extindă monitorizarea şi în Asia şi în SUA, unde s-au înregistrat de asemenea atacuri împotriva membrilor presei, de la asasinarea unui jurnalist american şi a interpretului său în Afganistan la un atac violent asupra unui fotoreporter, cu ocazia unui miting din California.

„Ostilitatea faţă de media este în creştere la nivel global”, menţionează Patry. „Când credibilitatea şi legitimitatea instituţiilor de presă încep să fie puse la îndoială, ea se poate extinde cu uşurinţă în vreme de sentimentul devine unul de neîncredere.”

Sursa foto: Gigaom

 

 

 

 

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu