Ce se ascunde în spatele metaforei „butoiul cu pulbere al Europei„? Sunt Kosovo si Bosnia state eșuate? Este regiunea Balcanilor un spațiu al instabilității, crizelor politice, sărăciei, și al contestării perpetue a graniţelor? Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative vă aşteaptă pe 8 și 15 decembrie să exploraţi împreună cu o serie de experți invitați  din Kosovo, Macedonia, Slovenia și Bosnia și Herțegovina ‘brandul geopolitic’ Europa de Sud-Est”.

Cele două ateliere încheie o serie de dezbateri şi prelegeri găzduite de Departamentul de Relații Internaționale și Integrare Europană (DRIIE) din SNSPA în 2016. Ele s-au concentrate pe construcţia identităţii Europei de Sud-Est,  cuprinzând regiunea Balcanilor și a zonei extinse a Mării Negre. Dezbaterile moderate și coordonate de studenți, alături de experți din Germania, Austria, România, Olanda, SUAși-au propus să problematizeze conceptul de “est” ca un construct politic, geopolitic, cultural, post-colonial și profund ideologic, un spațiu controversat și fascinant deopotrivă, supus mereu, din secolele trecute și până în prezent influenței din Vest. Incepând cu luna octombrie 2016, în fiecare joi seara, masteranzii programului în limba engleză Development, International Cooperation and Humanitarian Aid de la DRIIE, și membri ai Institutului pentru Colaborare Internațională și Dezvoltare (ICID), au organizat seria de ateliere reflexive #ExploringEasternEurope, sub coordonarea Lect univ dr Miruna Troncotă.

În datele de 8 și 15 decembrie sunteți așteptați să vă alaturati ultimelor două ediții din acest an, ce vor fi axate pe două teme rar discutate in mediul academic din România, cu participarea unor experți din regiune – joi, 8 decembrie tema dezbătută va fi „Intervenţia externă în Kosovo: între legalitate şi legitimitate”, iar pe 15 decembrie abordăm “Problemele etice ale intervenției umanitare și violul ca armă de război în Bosnia”.

Atelierul dedicat problemei Kosovo va avea loc pe 8 decembrie, începând cu ora 19.30 în prezența a doi experți din Macedonia –Dr Agon Demjaha de la Universitatea din Tetovo-, respectiv Kosovo –Dr Afrim Hoti, Prorector al Universității din Priștina. Dezbaterea se va ax ape statalitatea contestată din Kosovo, începând cu intervenția umanitară a NATO din 1999, până la declararea independenţei din 2008 și perspectivele de aderare europeană post-2010.

Pe 15 decembrie, începând cu ora 18:30, este programat ultimul atelier din 2016, cu o temă delicată ce abordează tragediile războiului din Bosnia văzute din perspectiva etică a intervenției eșuate a comunității internaționale și din perspectiva de gen. Ne bucurăm de o două prezențe special la atelierul nostru – Dr. Nena Močnik, cercetătoare postdoctorală din Slovenia, bursieră la New Europe College, Bucureşti specializată pe tema violului ca armă de război în Bosnia și Aida Šošić, artistă din Bosnia Herțegovina, membră a Companiei de Teatru Labirint, masterandă la UNATC, București. Vom discuta despre modul în care discursul extern a creat imaginea individului vulnerabil, lipsit de putere și activitate socială, implicit, fapte care au contribuit în plus la destabilizarea vieții sociale post-conflict în Bosnia Herțegovina, afectând cu precădere femeile musulmane.

Desfășurarea evenimentelor are loc la sediul SNSPA, Blv. Expoziției, nr. 30 A. București. Confirmarea participării se face aici.

eveniment-20

 

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu