Lech Walesa, liderul Sindicatului Solidaritatea din Gdansk de la care a pornit căderea regimului comunist în Polonia, cere instituţiilor europene să fie mult mai severe în privinţa derapajelor democratice comise de partidul de guvernare de la Varşovia, Lege şi Justiţie, mergând chiar până la excluderea ţării din Uniunea Europeană.

inf-304-walesa-polonia

Walesa, în vârstă de 73 de ani, un erou al luptei anti-comuniste şi primul preşedinte al Poloniei eliberate de comunism, a activat în ultimii ani ca blogger şi invitat la diferite conferinţe internaţionale. În prezent însă este îngrijorat de acţiunile împotriva statului de drept ale partidului Lege şi Justiţie, condus de un fost colaborator, Lech Kazczynski. În numele valorilor tradiţionale, Lege şi Justiţie încearcă să impună în Polonia democraţia iliberală, după modelul consacrat în Europa de Viktor Orban.

Acţiunile partidului lui Kazczynski au adus până acum mai multe rezoluţii de blam în Parlamentul European, precum şi iniţierea de către Comisia Europeană a unei proceduri la finalul căreia Varşovia ar urma să nu mai aibă drept de vot în Europa. Avertismentele au fost însă ignorate de guvernul şi majoritatea parlamentară poloneză.

Walesa crede însă că nu este destul pentru salvarea democraţiei liberale şi doreşte să iniţieze, pe lângă o campanie internă care vizează organizarea de alegeri anticipate, şi o acţiune de lobby pe lângă oficialii europeni pentru sancţiuni mai dure de la Bruxelles împotriva actualului guvern. Un element cheie ar fi, în opinia lui Walesa, ameninţarea cu excluderea Poloniei din UE.

„Nu îmi place să vorbesc împotriva Poloniei, dar nu am de ales”, a precizat Walesa într-un reportaj pentru Politico. „Dacă aparţii unui club, dar nu eşti potrivit, eşti dat afară. A pierde dreptul de vot [în UE] este prea puţin. Trebuie să ne dea afară.”

 

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu