Lordul King, fost guvernator al Băncii Angliei, a arătat într-un interviu pentru BBC Radio 4 că Uniunea Europeană se confruntă cu două mari probleme – imigraţia şi moneda euro – pe care nu ştie cum să le rezolve şi faţă de care Brexit-ul reprezintă o chestiune minoră, scrie The Independent.

Imigraţia din afara UE, care nu este gestionată de o manieră comună şi eficientă, pune sub semnul întrebării libertatea de circulaţie a persoanelor în cadrul Uniunii, unul dintre stâlpii fondatori ai construcţiei europene, în vreme ce moneda euro a fost un proiect eşuat din start, scoţând în relief discrepanţele economice majore de pe continentul european şi urmând să separe statele din nord de cele din sud. Pentru niciuna dintre cele două probleme, leadership-ul european nu a generat soluţii şi nici nu pare capabil să o facă, susţine lordul King.

„Cred că UE întâmpină două probleme existenţiale şi nu are răspunsuri pentru niciuna dintre ele.”

„Prima este destinul uniunii monetare, despre care chiar Banca Centrală Europeană spune că se află într-o poziţie critică şi că are nevoie de o reformare majoră. În al doilea rând, migraţia din afara UE şi consecinţele ei indirecte asupra libertăţii de mişcare a persoanelor”, a subliniat fostul guvernator, arâtând că aceasta este o criză adevărată pentru Uniune.

 

„Apartenenţa britanică este irelevantă faţă de aceste două chestiuni şi din această perspectivă cred că ei privesc decizia noastră de a părăsi UE ca fiind puţin iritantă”, a continuat King.

Fostul guvernator a arătat că măsurile împotriva crizei luate de leadership-ul european sunt insuficiente şi că oferă soluţii doar de pe o zi pe alta. Pe termen lung, există riscul ca germanii şi alte naţiuni nordice să nu mai dorească să susţină economiile mai puţin competitive din sudul Europei şi să facă paşi spre destrămarea Uniunii.

„Acum problema este că oamenii din Germania şi din alte ţări din nordul UE sunt profund reticenţi – ceea ce este de înţeles – să plătească pentru ţările din sud. Nu aceasta este perspectiva care li se oferise iniţial când au intrat în uniunea monetară”.

„Pe termen lung, ar fi logic să se recunoască faptul că a fost o greşeală trecerea la uniunea monetară, atât de devreme, în 1999. Cred că ar fi fost posibil să existe două grupe – o primă divizie şi o divizie secundă – dar cred că este prea târziu ca ele să fie făcute acum. Dacă vă uitaţi la economii ca ale Italiei, Portugaliei şi chiar Franţei, ele chiar se chinuie să ţină pasul.”

King a conchis: „Imediat ce plătitorii de taxe din Germania vor vedea că practic banii lor sunt aruncaţi pe nimic, vor începe să îşi pună serios întrebarea dacă vor să mai rămână parte din UE.”

 

 

 

 

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu