Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat marţi în cadrul unei conferinţe de presă că există dovezi privind sprijinul pe care Occidentul îl acordă grupărilor teroriste din Siria, în rândul cărora a inclus laolaltă Statul Islamic şi miliţiile kurde siriene.

„Din nefericire, forțele coaliției nu își respectă promisiunile”, a precizat Erdogan, făcând referire la faptul că statele occidentale ar sprijini mai degrabă gruparea teroristă Stat Islamic şi forţele kurde şi arabe din nordul Siriei, în locul trupelor turce şi a rebelilor sirieni pro-Turcia care desfăşoară operaţii în regiune din luna august 2016.

În prezent, armata turcă şi aliaţii lor asediază localitatea al-Bab, o fortăreaţă a Statului Islamic situată la aproximativ 25 kilometri sud de graniţa turco-siriană. De la începutul operaţiilor militare, Turcia a pierdut 37 de militari pe teritoriul Siriei, majoritatea înregistrate recent în luptele de la al-Bab.

În faţa acestei situaţii, preşedintele turc consideră că Occidentul preferă să vină în ajutorul SI, precum și al kurzilor din Partidul Uniunii Democratice (PYD) și al brațului său armat, Unitățile de Apărare a Poporului (YPG).

Occidentalii „sprijină toate grupările teroriste, YPG, PYD, dar și Daech”, a menţionat Erdogan utilizând acronimul arab al SI, care a dat asigurări că Turcia dispune de fotografii ca probe pentru implicarea Occidentului alături de extremiştii islamişti şi de kurzi.

Erdogan a mai făcut afirmaţii similare şi în noiembrie, cu ocazia unei vizite în Pakistan.

Preşedintele turc a reiterat marţi hotărârea Turciei de a continua operaţiile din Siria, îndiferent de acţiunile coaliţiei occidentale şi a anunţat că ţara sa şi Rusia sprijină un plan pentru a reuni în jurul aceleiași mese diferitele părți din conflictul sirian, cu ocazia unei întâlniri la Astana, în Kazahstan, de la care vor fi excluse forţele considerate de Ankara şi Moscova ca fiind teroriste. Pe de altă parte, la negocieri sunt invitate Arabia Saudită şi Qatarul.

 

Tags: , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu