În religia persană antică, Minciuna (Druj) este întruchiparea forţelor negative care se opun ordinii creatoare reprezentate de Ahura Mazda, divinitatea supremă. Minciuna sau Falsitatea, prin opoziţia ei faţă de Adevăr, este cea care pune în pericol legile creaţiei ordonate şi, în consecinţă, aduce cu sine dezordinea şi distrugerea.

Nu ştiu în ce măsură teologia persană antică s-a bazat pe reflecţia asupra domeniului politic, cert este însă că ceea ce se întâmplă actualmente în Europa ilustrează fără doar şi poate temeinicia acestei concepţii esenţiale a zoroastrianismului.

Minciuna otrăveşte astăzi minţile şi sufletele europenilor şi consecinţa falsului care se răspândeşte fără nicio oprelişte este însăşi distrugerea lumii paşnice şi optimiste în care ne obişnuisem să trăim.

Iată: opinia publică s-a cutremurat sub impactul atentatului din târgul de Crăciun de la Berlin, comis de un aşa zis refugiat, şi a început să critice dur „eroarea fatală” comisă de Angela Merkel prin instaurarea unei Wilkommen policy în favoarea nefericiţilor din Orientul Mijlociu. Prea puţini au avut răbdare să afle şi să comunice publicului întreaga poveste a atentatorului Anis Amri – de fapt, un delincvent tunisian, pe care Italia şi Germania l-au identificat ca fiind periculos, dar pe care nu l-au putut extrăda din cauza birocraţiei tunisiene, nu a procedurilor europene – dar şi a şoferului polonez Lukasz Urban, un est-european ca atâţia alţii împotriva cărora occidentalii se întorc cu mânie, fără de care însă carnagiul de la Berlin ar fi fost cu mult mai grav.

Citiţi mai mult despre tragicul eveniment de la Berlin şi despre protagoniştii lui aici şi după aceea, dacă mai puteţi, aruncaţi cu pietre împotriva refugiaţilor şi a politicilor europene şi naţionale privind acordarea azilului.

Efectul unor asemenea prezentări strâmbe ale realităţii? Să luăm, de exemplu Olanda. Cetăţenii intoxicaţi de adevăruri ciuntite şi minciuni gogonate organizează gărzi civice ca să îi apere de imigranţi şi de criminalitate, deşi toate statisticile arată că din 2005 încoace criminalitatea a scăzut constant în ţara lor. Citeşte mai mult aici.

Ce observăm de fapt? Că mai ales pe tema imigraţiei (dar şi pe altele), media, social media şi formatori de opinie prezintă doar părţi ale adevărului, dacă nu chiar falsuri grosolane, astfel încât percepţia unei mari părţi a populaţiei europene să devină total diferită de realitate. Mulţi dintre semenii noştri sunt îngroziţi pur şi simplu de perspectiva unei serii fără precedent de atentate, crime, tâlhării, războaie civile şi jihad-uri şi sunt gata să suspende toate drepturile şi libertăţile care stau la temelia civilizaţiei europene din această cauză, deşi realitatea nu arată deloc precum le-o întruchipează imaginaţia lor hrănită de poveştile senzaţionale.

Întrebarea este cui îi foloseşte această prăpastie dintre percepţie şi realitate şi cine se străduieşte să o adâncească?

În primul rând, să ne uităm către toţi „patrioţii” de mucava ai Europei – Farage-i, Le Pen-i şi Wilders-i, nulităţi politice până nu demult, când electoratul european nu fusese cuprins încă de teamă.

În al doilea rând, să privim spre est. De ajuns este să vedem de exemplu ştirile de pe reţeaua Sputnik (o mostră aici), unde permanent este avalanşă de informaţii trunchiate sau false de-a binelea despre haosul creat de refugiaţi, ca să înţelegi că cineva din stepele îngheţate este mai mult decât fericit să semene neîncrederea europenilor într-un continent unit şi netemător.

Duşmanii interni şi externi ai păcii şi echilibrului european răspândesc minciuna de-a lungul şi de-a latul continentului, semănând frică şi dezordine. Asta se întâmplă în prezent şi se adaugă la problemele reale ale Europei, precum cele legate de arhitectura defectuoasă a uniunii monetare sau lipsa de solidaritate, fără ca reacţia noastră şi a instituţiilor noastre să fie pe măsură. Suntem în război, fără să ne dăm seama.

Până când instituţiile se vor trezi, măcar noi, cetăţenii, să luptăm împotriva minciunii şi să împiedicăm distrugerea, informându-ne mai în amănunt, ferindu-ne să răspândim într-o clipă de mânie sau de teamă ştiri neverosimile, demascând minciuna oriunde o întâlnim.

 

 

 

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu