Statul Islamic a revendicat atentatul comis în noaptea de Anul Nou într-un club din Istanbul, într-un mesaj transmis de agenţia de ştiri Aamaq, afiliată grupării teroriste. Extremiştii islamici acuză Turcia că este „o slugă a crucii” şi consideră atacul drept o răzbunare legitimă pentru operaţiile militare iniţiate de Ankara în Siria.

În mesaj se specifică faptul că atentatul a fost comis de un „soldat eroic al califatului, care a atacat cel mai faimos club de noapte în care creştinii îşi celebrau sărbătoarea lor păgână”.

Statul Islamic aminteşte că atentatorul a deschis focul cu o armă automată şi că a aruncat grenade în noaptea de Anul Nou, în clubul Reina din cartierul Beşiktaş al Istanbulului. Recent, surse din ministerul turc al justiţiei au informat agenţia de ştiri Anadolu că cele 38 de victime identificate ale atacului sunt cetăţeni turci (11) şi turco-belgieni (1), saudiţi (7), libanezi şi irakieni (câte 3), tunisieni, indieni, marocani şi iordanieni (câte 2), kuwaitieni, canadieni, israelieni, sirieni şi ruşi (câte 1).

Atentatul este un act de „răzbunare pentru religia Domnului, comis din ordinul” liderului ISIS Abu Bakr al-Baghdadi, se mai arată în mesajul apărut pe agenţia Aamaq care ameninţă Turcia că sângele vărsat de soldaţii ei în Siria se va transforma în „pârjol pe propriul ei teritoriu”.

Investigatorii turci suspectau şi înainte că făptuitorul este un membru al Statului Islamic, posibil din aceeaşi celulă teroristă care a organizat anterior şi atentatul sinucigaş cu bombă de la aeroportul Ataturk. Probabil originar din Asia Centrală, din Uzbekistan sau Kîrgîzstan, atentatorul care a fost îmbrăcat într-un costum de Moş Crăciun la momentul comiterii crimelor, este în continuare liber.

Sursa: Associated Press

Sursa foto: Business Insider

 

Tags: , , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu