Joseph Muscat, premierul Maltei, ţară care asigură semestrul acesta preşedinţia rotativă a UE, a declarat joi că în cazul în care Uniunea nu semnează o înţelegere de limitare a migraţiei cu Libia, 2017 va consemna o nouă criză a refugiaţilor în Europa.

Muscat a avertizat că este de aşteptat ca odată cu revenirea primăverii, un număr extrem de mare de migranţi să se angajeze în traversarea Mediteranei pentru a ajunge în Europa şi că, pentru a preîntâmpina un asemenea fenomen, este necesar ca încă de acum Uniunea Europeană să încheie un acord cu Libia pentru a limita migraţia.

„Vom avea o criză”, a precizat primul ministru al Maltei, care a adăugat că Europa are de ales între „a încerca să facă ceva acum sau să întâlnească de urgenţă în aprilie, mai … şi să încerce atunci să ajungă la o înţelegere.”

În 2016, a fost înregistrat un nou record de imigranţi pe ruta central mediteraneeană, care leagă nordul Africii de Italia: 171.000 de oameni în primele 11 luni ale anului.  Libia este principalul stat nord-african de unde imigranţii încearcă să ajungă în Europa, aspect favorizat şi de conflictele interne libiene.

Muscat a precizat că acordul deja existent dintre Italia şi Libia ar putea reprezenta o bună bază de plecare pentru o nouă înţelegere, a cărei parte să fie de astă dată Uniunea Europeană.

UE a încheiat un acord de limitare a migraţiei şi cu Turcia, în martie 2016, al cărui rezultat a fost scăderea drastică a numărului de refugiaţi care au pătruns în Europa.

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu