O săptămână aglomerată/ Summit UE în Malta, vizită a lui Putin la Budapesta
Săptămâna care începe este una aglomerată din punct de vedere al evenimentelor politice internaţionale: liderii statelor membre ale UE se întâlnesc în Malta pentru a discuta despre viitorul Uniunii, iar preşedintele rus Vladimir Putin se deplasează joi la Budapesta, pentru a doua oară în ultimii doi ani.
Principalul eveniment este reuniunea de la Valletta a şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană, unde, în continuarea discuţiilor de anul trecut de la Bratislava, se vor dezbate principalele direcţii de acţiune ale blocului european, în faţa marilor provocări pe care le întâmpină. Summit-ul este cu atât mai important cu cât agenda de politică externă a lui Donald Trump pare să fie cea mai mare ameninţare pentru Europa de la începutul proiectului european, iar în martie 2017, cu ocazia aniversării a 60 de ani de la înfiinţare Uniunii, este aşteptată anunţarea unor importante reforme.
Tot la Valleta, dar joi, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi înaltul reprezentant pentru politică externă, Federica Mogherini, se vor întâlni cu noul secretar general al Naţiunilor Unite, Fayez Mustafa al-Sarraj. Jean-Claude Juncker se întâlneşte şi luni cu preşedintele Bulgariei la Bruxelles, Rumen Radev, pentru a discuta despre dificultăţile întâmpinate de Sofia, una dintre capitalele europene cele mai dependente de Moscova.
Tocmai în vederea reducerii dependenţei generale a UE de resursele ruseşti, comisarul Maros Sefcovic va apărea joi în faţa parlamentarilor europeni, pentru a prezenta stadiul construcţiei unei „uniuni energetice” şi, mai ales, următorii paşi ce trebuie făcuţi. În aceeaşi zi, Parlamentul va fi chemat să voteze ridicarea vizelor de călătorie pentru cetăţenii georgieni, un semnal important că UE nu este dispusă să abandoneze Rusiei vecinătatea estică.
Politica viitoare a UE faţă de Rusia depinde însă de atitudinile liderilor europeni faţă de marele vecin de la răsărit. În aşteptarea alegerilor din acest an din Olanda, Franţa şi Germania, care ar putea aduce la conducere noi lideri pro-ruşi, preşedintele Vladimir Putin alege deocamdată să îşi fidelizeze aliatul tradiţional, premierul maghiar Viktor Orban, prin vizita pe care o va întreprinde joi la Budapesta.
Sursa: EUObserver
fără comentarii
Fii primul care comentează