Vicepreşedintele american Mike Pence va participa sâmbătă la Conferinţa de Securitate de la Munchen, iar apoi se va întâlni până luni inclusiv cu mai mulţi lideri europeni. Potrivit semnalelor oferite de la Casa Albă, mandatul lui Pence va fi acela de a oferi asigurări aliaţilor europeni privind angajamentul SUA pentru securitatea continentului şi de a calma spiritele după declaraţiile controversate ale preşedintelui Donald Trump despre Rusia şi NATO, relatează Reuters.

Pence are programate la Munchen întâlniri atât cu cancelarul german Angela Merkel, cât şi cu liderii ţărilor baltice şi cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko. Discuţii despre combaterea terorismului vor fi purtate cu şefii de stat şi de guvern din Afganistan, Irak şi Turcia, iar luni, la Bruxelles, Pence se va întâlni cu mai mulţi înalţi oficiali, printre care şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Semnalele venite până acum de la Casa Albă arată că Pence ar urma să ofere aliaţilor europeni mesaje tradiţionale de angajament ale SUA pentru securitatea Europei, în contrast cu declaraţiile preşedintelui Trump în care NATO era considerată o organizaţie „învechită”, iar relaţiile cu Rusia deveneau o prioritate.

„Sunt cel mai în siguranţă şi cei mai prosperi atunci când atât SUA, cât şi Europa, sunt puternice şi unite”, a prefigurat luni un consilier de politică externă de la Casa Alba vizita lui Pence pe bătrânul continent.

Pe de altă parte, este probabil că poziţia exprimată de Pence, deşi moderată ca ton, va transpune însă noile idei ale administraţiei americane privind relaţia transatlantică, destul de diferite faţă de cele care au guvernat-o până acum.

„Va încerca să prezinte asigurări, va încerca să îndulcească unele dintre comentariile recente ale preşedintelui despre Europa, să pună în context şi să explice – dar cred că asta nu va rezolva problemele”, a precizat Derek Chollet, fost consilier pe probleme de apărare în cadrul administraţiei Obama, în prezent membru al German Marshall Fund.

Sursa foto: Facebook

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu