Populismul în creştere din Europa poate însemna sfârşitul proiectului european, dat fiind că tot mai mulţi politicieni dau vina pe Uniunea Europeană pentru problemele cu care se confruntă ţările lor.

Sunt adevărate afirmaţiilor lor? Ce ar trebui făcut pentru a limita populismul şi a salva UE? Citiţi mai multe pe această temă îngrijorătoare în interviul acordat de Joseph Daul, preşedintele Partidului Popularilor Europeni (PPE), lui Vladimir Adrian Costea, pentru Europunkt.

Daul 1

Read English version here.

Vladimir Adrian Costea: Care sunt cauzele populismului la nivelul claselor politice din țările Uniunii Europene?

Joseph Daul: Cauzele populismului sunt numeroase și complexe. Statele membre ale UE au trecut printr-una dintre cele mai grave crize economice și financiare, care a început în anul 2007. Chiar dacă am luat măsuri concrete de ameliorare a situației și pentru ne a asigura că economiile noastre sunt suficient de puternice pentru a face față altor provocări în viitor, o mulțime de oameni tot au resimțit consecințele acestei crize. Populiştii au folosit situația economică dificilă și rata ridicată a șomajului în multe state membre pentru a da vina pe UE pentru toate problemele și pentru a incita un sentiment naționalist. Oamenii stau mai rău acolo unde populiștii au venit la putere, ca în Grecia, unde guvernul SYRIZA a inversat creșterea economică a țării sale și a șters toate eforturile realizate de guvernul anterior.

Populiștii au acuzat, de asemenea, globalizarea pentru problemele oamenilor. Este adevărat că unii oameni nu au resimțit la fel de repede și la fel de mult valul de recuperare în Europa. Sentimentul de siguranță și prosperitate pe care populiștii îl vând către oameni este fals, deoarece nicio țară nu va reuși să rezolve singure problemele mari, cum ar fi schimbările climatice sau securitatea. Reinstituirea frontierelor sau apelul la măsuri protecționiste nu vor face decât să afecteze mai mult statele și pe cetățenii lor, decât să le facă vreun bine.

Care sunt principalele consecințe generate de fenomenul populismului la nivelul clasei politice?

Populismul este o amenințare pentru valorile noastre: aceasta este o problemă nu numai pentru UE, ci și pentru alte țări și regiuni. Populismul a schimbat stilul de comunicare politică prin atacarea UE ca țap ispășitor pentru toate problemele din lume. Populiştii își fundamentează comunicarea pe mesaje xenofobe și rasiste, cuvinte dure, povești spuse dintr-o singură perspectivă și multe minciuni.

Populiștii pun întrebări care îi privesc pe oameni, dar nu oferă soluții viabile la ele, în timp ce ignoră realitatea diversă în care trăim. Ei se folosesc de temerile și îngrijorările cetățenilor pentru a-şi promova propriile interese politice, fără a oferi soluții durabile la provocările cu care ne confruntăm. Populiștii au un istoric care demonstrează că nu se pot achita de niciuna dintre promisiunile lor, iar un bun exemplu este guvernul Tsipras în Grecia.

Ce trebuie să facă Uniunea Europeană în viitor, pentru a reduce efectul populismului la nivelul clasei politice?

Noi înțelegem că mai sunt multe de făcut pentru a lupta împotriva bolii populismului, care se răspândește rapid în toată Europa. Fiecare dintre noi trebuie să depună eforturi pentru a explica Europa mai bine popoarelor noastre, astfel încât să demascăm retorica ieftină și promisiunile nefondate ale populiştilor. Trebuie să apărăm Europa și să spunem oamenilor că Europa este soluția la principalele provocări cu care ne confruntăm. Trebuie să explicăm faptul că pacea de durată pe continent, libera circulație a persoanelor, a capitalurilor și a serviciilor, moneda euro și unitatea care ne ține împreună în fața crizelor și provocărilor sunt doar câteva dintre succesele și avantajele pe care le datorăm UE.

Trebuie să aducem Bruxelles-ul mai aproape de nivelul național și, în același timp, să aducem preocupările oamenilor la Bruxelles. Deciziile trebuie luate la nivelul cel mai apropiat de cetățean, acesta fiind unul dintre principiile de bază ale PPE. Pro-europenii trebuie să îşi adune forțele pentru a rezolva problemele concrete cu care se confruntă cetățenii noștri, acest lucru traducându-se prin: reafirmarea controlului asupra frontierelor externe ale UE, reducerea fluxului de imigranți înspre continent, reformarea continuă a economiilor noastre pentru a stimula creșterea economică și crearea de locuri de muncă, precum și îmbunătățirea modelului nostru social, astfel încât să furnizeze siguranţă și oportunități fiecărui cetățean al UE.

În cele din urmă, există nevoia de a reconstrui încrederea cetățenilor în UE, care a fost, din păcate, erodată în acești ani dificili. Acest lucru se poate face printr-o direcţionare mai bună a energiilor și resurselor Uniunii către acele mari provocări unde ea chiar poate face cu adevărat diferența. Așa cum a spus președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, Uniunea ar trebui să fie „mare pe lucruri mari și mică pe lucruri mici”. Noi trebuie să continuăm să lucrăm din greu pentru a continua îndeplinirea promisiunilor noastre, să înlocuim sfada internă cu soluțiile concrete, și arătatul cu degetul cu acțiunea.

 

 

 

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu