Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat într-un discurs cu tema „Europa: o viziune asupra viitorului”, susţinut la Universitatea Catolică din Louvain, Belgia, că este un susţinător al unei Europe cu „mai multe viteze”, organizată pe „cercuri concentrice”, relatează publicaţia elveţiană ArcInfo.

„Vrem să avansăm cu toţii 28? Sau poate ar trebui ca cei care vor să avanseze mai repede să o poată face fără a-i deranja pe ceilalţi, stabilind o construcţie mai structurată, deschisă apoi tuturor?”, a descris Juncker cele două alternative ale Europei.

„A trecut timpul în care să ne imaginăm că am putea face cu toţii orice lucru împreună”, şi-a manifestat Juncker alegerea, care a spus că va detalia în zilele următoare. Comisia va publica de altfel, înaintea aniversării a 60 de ani de la înfiinţarea comunităţilor europene de la Roma, din 25 martie, o „carte albă” în care va fi descrisă noua viziune.

Preşedintele Comisiei a precizat că odată ce un număr de state membre se pun de acord asupra unui subiect, ele vor putea colabora în acest sens în interiorul Uniunii Europene, grupurile de ţări putând fi diferite de la subiect la subiect.

„Cred că ar trebui să ne imaginăm continentul în cercuri concentrice: în jurul centrului Europei, o orbită unde pot lua loc cei care nu doresc să împărtăşească toate ambiţiile celorlalţi. Văd acolo Regatul Unit, de exemplu, Turcia, şi pe alţii care nu ştiu nici ei la momentul de faţă”, a conchis Juncker.

Declaraţiile lui Juncker se alătură astfel celor făcute recent de Angela Merkel şi de un grup de state fondatoare ale UE, care susţin posibilitatea creării unei „Europe cu două viteze”.

 

 

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu