Într-un interviu acordat pentru publicaţia germană Bild am Sonntag, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a adoptat o poziţie fermă cu privire la Brexit, arătându-se convins că efectele negative ale ieşirii din Uniunea Europeană pe care le va resimţi Marea Britanie vor determina creşterea ataşamentului statelor membre rămase pentru UE, informează Reuters.

Întrebat de reporterul german dacă este posibil ca şi alte state membre să urmeze exemplul Marii Britanii, care a anunţat că va invoca articolul 50 al Tratatului UE de retragere din comunitatea europeană pe 29 martie, Juncker a răspuns cu fermitate:

„Nu. Exemplul Marii Britanii îi va face pe toţi să înţeleagă că nu merită să plece.”

Preşedintele Comisiei a continuat, spunând: „Din contră, statele rămase se vor îndrăgosti din nou unele de altele şi îşi vor reînnoi angajamentele faţă de Uniunea Europeană.”

Poziţia fermă, chiar belicoasă, exprimată de Juncker a conţinut şi un avertisment pentru Marea Britanie în ceea ce priveşte comportamentul ei în cadrul UE după ce va activa articolul 50.

„Să fii membru pe jumătate sau să alegi să mănânci doar ce îţi place nu sunt opţiuni posibile. În Europa, ori mănânci ce este pe masă, ori nu stai la masă”, a încheiat Juncker.

Este de aşteptat ca multe companii cu sediul în Marea Britanie, inclusiv bănci şi companii de consultanţă financiară, să îşi reloce activităţile pe continent ca urmare a Brexit-ului, acesta fiind doar unul dintre efectele negative ale ieşirii din UE.

Pe de altă parte, există semnale că săptămâna aceasta, la Roma, liderii Uniunii Europene vor face declaraţii privind reformarea şi coeziunea UE sub motto-ul „Europa este viitorul nostru comun”.

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu