Mii de protestatari au ieşit duminică în stradă în mai multe oraşe de Rusia, inclusiv în Moscova şi Sankt Petersburg, pentru a demonstra împotriva corupţiei de la nivelul conducerii statului. În replică, autorităţile au efectuat sute de arestări în rândurile liderilor protestatarilor, informează presa internaţională.

Potrivit datelor oficiale oferite de poliţia rusă, susceptibile de a fi considerabil inferioare numerelor reale, numai în Moscova au ieşit în stradă peste 7000 de oameni. Mii de protestari s-au adunat şi în alte oraşe ale Rusiei: Sankt Petersburg, Ekaterinburg, Novosibirsk şi Vladivostok.

Inf. 389 - Rusia proteste

Protestatar rus reţinut la Vladivostok.

Principala nemulţumire a oamenilor este reprezentată de corupţia de la nivel înalt din instituţiile ruseşti. Cel mai recent scandal care a scos oamenii în stradă este reprezentat de alegaţiile că prim-ministrul Dmitri Medvedev ar fi primit mită la nivelul sumei de un miliard de dolari de la diverşi oameni de afaceri şi de la bănci de stat.

Controversa din jurul lui Medvedev nu este însă decât un punct de plecare în lungul şir de frustrări ale protestatarilor. Dincolo de mesaje precum „Medvedev trebuie să răspundă”, protestatarii au scandat şi „Rusia fără Putin” şi „Putin este un hoţ”.

Autorităţile au avertizat de vineri că protestele nu vor fi admise, astfel încât duminică au operat sute de arestări în rândurile demonstranţilor. Există date că numai în Moscova poliţia ar fi efectuat între 500 şi 850 de arestări. Printre cei reţinuţi se numără şi liderul opoziţiei liberale, bloggerul Alexei Navalnîi, care intenţionează să candideze la alegerile prezidenţiale de anul viitor împotriva actualului lider de la Kremlin, Vladimir Putin. Analiştii politici consideră că şansele sale de reuşită sunt reduse.

[vsw id=”ybnT96pJlC4″ source=”youtube” width=”640″ height=”344″ autoplay=”no”]

Protestele de duminică sunt cele mai mari de la manifestaţiile similare desfăşurate în iarna 2011-2012, înaintea alegerilor în care Putin a câştigat al treilea mandat al său de preşedinte al Federaţiei Ruse.

[vsw id=”c7eqowunHU8″ source=”youtube” width=”640″ height=”344″ autoplay=”no”]

Surse: Reuters, Russia Today, Politico.

Sursa foto: Business Insider

 

Tags: , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu