Noile măsuri de securitate stabilite la Bruxelles în urma atacurilor teroriste din ultima perioadă provoacă haos la graniţele zonei Schengen, în mai multe puncte de trecere a frontierei din întreaga Europă fiind înregistrate cozi considerabile. Printre cei care suferă cel mai mult din cauza acestei situaţii se numără cetăţenii europeni din statele care nu sunt membre ale zonei Schengen: românii, bulgarii şi croaţii.

Măsurile care au intrat în vigoare la 7 aprilie prevăd că autorităţile naţionale de la punctele de control a trecerei frontierei Schengen sunt obligate să verifice identitatea fiecărui cetăţean european care trece această graniţă în bazele de date comune de la nivel european, ceea ce măreşte foarte mult timpii de aşteptare. Sarcina este una extrem de dificilă, dacă se are în vedere că, în 2015, de exemplu, s-au înregistrat nu mai puţin de 200 de milioane de treceri ale frontierei Schengen de către cetăţenii europeni.

Probleme au fost înregistrate la mai multe aeroporturi din Spania şi din Grecia, dar afectează cel mai mult graniţele terestre dintre statele membre ale UE care sunt în zona Schengen şi cele care nu sunt în acest spaţiu de liberă circulaţie, respectiv frontiera croato-slovenă, croato-ungară, greco-bulgară şi româno-ungară.

Noua legislaţie europeană permite o derogare de şase luni de la aceste reguli doar în cazul aeroporturilor, nu şi al punctelor vamale terestre, fluviale şi maritime.

Cu toate acestea, autorităţile slovene şi croate au suspendat controalele sistematice aplicate cetăţenilor europeni încă de vinerea trecută, considerând situaţia „inacceptabilă” şi solicitând Comisiei Europene modificarea de urgenţă a noilor reguli.

Şi Grecia, Bulgaria, Finlanda, Ungaria sau Italia au suspendat parţial sau total controalele sistematice aplicate cetăţenilor europeni care trec graniţa Schengen.

Potrivit ziarului E-Bihoreanul, la nivelul zilei de marţi Ministerul de Interne al României nu suspendase încă controalele sistematice prevăzute de noua legislaţie europeană, chiar dacă mai mulţi parlamentari au solicitat imperativ acest lucru, după modelul croat. Mii de români care se întorc acasă de Paşti din Occident, pe la graniţa de vest a României, sunt afectaţi de măsurile de control sporit.

Surse: EU Observer, Euractiv, Ekathimerini, EBihoreanul.ro

Sursa foto: Novinite

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu