Cei care au intrat joi, 20 aprilie în dialog direct cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, i-au adresat acestuia întrebări orientate în mare majoritate pe tema anti-corupției și a sistemului de justiție. Spre comparație, la dialoguri similare desfășurate în Madrid, în Stockholm sau Viena, participanții au fost interesați în general de marile teme ale Uniunii precum Brexit, migrație, relația cu Rusia.

Inf. 2 - Timmermans

Sursa foto: Reprezentanţa Comisiei Europene în România

În cadrul dialogului de la București cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, cetățenii din România au avut posibilitatea să adreseze direct întrebări pe temele care îi interesează cu prioritate.

Cea mai mare parte a dialogului, care a durat aproximativ o oră, s-a concentrat pe tema majoră a anti-corupției: mecanisme pentru controlarea accesului la putere al celor cu dosare penale, exemplul pe care acest acces îl dă tinerei generații, intențiila actualului Guvern, Mecanismul de Cooperare și Verificare.

Toate acestea, în contextul în care în ultimele luni, în țară, au avut loc evenimente la nivel politic ce țin de domeniul justiției, cu ecou puternic în rândul societății civile, cu proteste de stradă care au fost reflectate puternic în plan extern.

Nu este surprinzătoare, în acest context, dorința cetățenilor de a afla direct de la cel mai avizat oficial al Comisiei Europene care este viziunea sa despre problemele ce macină și astăzi, după zece ani de la aderarea la UE, societatea românească.

Iar prim-vicepreședintele Comisiei Europene nu a dezamăgit așteptările, a răspuns de fiecare dată deschis și ferm, cu mesaje clare, pe care le-am detaliat anterior.

Participanții au mai atins, într-o mai mică măsură, și alte subiecte, legate de recenta dezbatere asupra „Europei cu mai multe viteze”, Parteneriatul Estic, euroscepticism, rolul României în proiectul european.

Între timp, dialoguri similare au loc în diferite state membre al UE, aproape zilnic și sunt susținute de comisari și alți oficiali ai Comisiei Europene.

Frans Timmermans a susținut 20 de astfel de dezbateri de la începutul mandatului în cadrul cabinetului Juncker.

La București, dialogul a fost organizat în cadrul Muzeului Național de Artă, au fost prezenți în sală circa 250 de participanți, cei mai mulți din rândul societății civile și instituțiilor publice. În avans, au fost transmise online circa 300 de întrebări și alți 18.000 de cetățeni au urmărit dezbaterea online.

Pentru comparație, aruncăm o privire asupra temelor de interes pentru participanții la dialogurile desfășurate la Madrid, în martie 2017, la Stockholm, în iunie 2016 și la Viena, în iulie 2015.

La Madrid (martie 2017), evenimentul a avut loc în aula Universității Complutense și marea majoritate a participanților, peste 400, erau studenți. 

Potrivit comunicatului post-eveniment al Comisiei Europene, întrebările adresate s-au referit la următoarele teme:

 • Brexit: ce se va întâmpla cu Europa după ce Marea Britanie va pleca, cetățenia europeană, posibile acorduri bilaterale între Statele Membre și UK, obligațiile financiare ale Marii Britanii în lunie următoare;
 • Așa numita „Europa cu mai multe viteze”
 • migrație și criza refugiaților
 • viitorul Europei, tot în contextul Brexit.

La Stockholm (iunie 2016), au fost prezenți circa 300 de participanți, iar subiectele de interes, potrivit comunicatului post-eveniment al Comisiei Europene, au fost:

 • Relația Uniunii Europene cu Rusia,
 • Brexit: referendumul ce urma să aibă loc în Marea Britanie
 • Mișcările eurosceptice
 • Responsabilitatea sa, ca prim-vicepreședinte al Comisiei Europene, privind respectarea legii
 • Vizita sa recentă în Polonia
 • Programul REFIT asupra legislației europene, reforma Regulamentului Dublin legat de azil, relațiile cu Africa sub-Sahariană și experiența sa cu taberele de refugiați din Liban.

La Viena (2 iulie 2015), într-un format mai extins, au participat circa 500 de cetățeni din Austria dar și din Germania – landuri aflate la granița cu Austria și Slovacia.

Potrivit informațiilor post-eveniment, cele mai sensibile subiecte discutate cu Vicepreședintele Frans Timmermans au fost :

 • felul în care Europa răspunde problemelor cetățenilor
 • migrația
 • situația din Grecia
 • TTIP
 • Schimbările climatice
 • Planul de Investiții al Comisiei Europene (planul Juncker).

Dialogurile cu cetățenii al Comisiei Europene se desfășoară de cinci ai în toate statele membre, iar după instalarea cabinetului Jean-Claude Juncker frecvența și amploarea acestora a crescut semnificativ.

Până în prezent au avut loc circa 160 de astfel de dezbateri susținute de comisari europeni și alți oficiali ai Comisiei.

Articol de Ioana Morovan Botezatu.

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu