Începând de joi, 15 iunie, cetăţenii Uniunii Europene aflaţi în alt stat membru decât în cel în care au încheiat un abonament de telefonie mobilă sau au achiziţionat o cartelă pre-pay îşi pot folosi telefoanele fără costuri suplimentare, pentru convorbiri, mesaje text sau utilizarea datelor mobile.

Există totuşi unele restricţii în acest sens, stabilite de pachetul legislativ „roam like at home”.

Astfel, ţinta principală a legislaţiei europene este reprezentată de persoanele care călătoresc ocazional în alte state membre, nu de cele care s-au mutat temporar sau definitiv în alt stat membru.

Prin urmare, companiile de telefonie mobilă vor monitoriza utilizarea serviciilor lor pe intervale de timp de 4 luni. În cazul în care se va ajunge la concluzia că serviciile sunt folosite mai mult în afara ţării decât în interiorul ei şi că serviciile de roaming le depăşesc ca volum pe cele de telefonie internă, atunci clientului i se va cere să clarifice situaţia sa, într-un termen de 14 zile. În funcţie de rezultatele clarificării, companiile de telefonie vor putea introduce tarife de roaming pentru unii consumatori.

De asemenea, companiile de telefonie mobilă vor putea introduce limite pentru utilizarea datelor mobile.

În plus, atunci când călătoresc în alte state europene care nu sunt membre ale Uniunii Europene, precum Andorra, Liechtenstein, Islanda, Norvegia ş.a., este bine ca utilizatorii serviciilor de telefonie mobilă să îşi întrebe furnizorii asupra tarifelor practicate. Deşi se aşteaptă ca Islanda, Norvegia şi Liechtenstein să adere în câteva săptămâni la legislaţie „roam like at home”, iar în celelalte minuscule state europene operatorii să considere mai profitabil să nu mai introducă taxare suplimentară, este recomandat ca cetăţenii să se informeze anterior călătoriei lor, pentru a evita surprizele neplăcute.

Principalele lucruri pe care trebuie să le ştii despre limitările roaming-ului gratuit sunt disponibile aici.

Anularea roaming-ului s-a produs după mai bine de 10 ani în care Comisia Europeană a trebuit să înfrunte lobby-ul operatorilor de telefonie mobilă, potrivit unui editorial publicat de Ryan Heath, fost purtător de cuvânt al instituţiei în sfera digitală, pe Politico. Eliminarea roaming-ului a fost privită de unii membri ai executivului european drept un exemplu concret al beneficiilor pe care UE le poate aduce cetăţenilor ei, dar a trecut treptat în umbră în condiţiile în care Uniunea a fost nevoită să se confrunte cu crize de o magnitudine crescută.

 

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu