Raportul anual al Europol cu privire la terorism relevă că în 2016 au fost raportate 142 de atacuri teroriste – eşuate, dejucate sau reuşite – în 8 state membre ale Uniunii Europene, înregistrându-se 143 de morţi şi 379 de răniţi. Cel mai periculos rămâne în continuare terorismul islamist, care a produs cele mai multe victime umane, 135.

Numărul cel mai mare de atentate a fost raportat de Marea Britanie – 76, urmată de Franţa – 23, Italia – 17, Spania – 10, Grecia – 6, Germania – 5, Belgia – 4, Olanda – 1.

Atacurile jihadiste au fost în număr de 13, în scădere faţă de 2015, când s-au înregistrat 15. Pentru 6 dintre atacurile de acest fel a fost responsabilă gruparea islamistă DAESH. Majoritatea atacurilor au fost întreprinse de lupi singuratici reveniţi din conflictele din Orientul Mijlociu.

Printre rendinţele înregistrate în rândul teroriştilor în 2016 se numără: păstrarea explozivilor ca principală armă utilizată în atacuri (40%), datorită efectului distructiv ridicat, chiar dacă gama de armament folosită este tot mai diversificată, finanţarea în proporţie de 40% a terorismului din acţiuni infracţionale precum traficul de droguri, creşterea rolului operaţional al femeilor şi tinerilor în acţiunile teroriste, scăderea propagandei teroriste islamiste pe internet.

”Spre deosebire de terorismul etno-naționalist și separatist și de majoritatea manifestărilor de extremism violent atât de extremă dreapta, cât și de extremă stânga, terorismul jihadist are un caracter internațional și necesită, din această cauză, un răspuns internațional”, a declarat Rob Wainwright, directorul Europol.

 

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu