Turul al doilea al alegerilor parlamentare din Franţa s-a desfăşurat duminică, consfiinţind odată cu victoria mişcării politice a premierului Emmanuel Macron remodelarea totală a spectrului politic din Hexagon.

Principalele două dovezi în acest sunt reprezentate de înregistrarea unui nou record de absenteism – doar 42,6% dintre alegători s-au prezentat la urne – şi de victoria clară a partidului nou-înfiinţat La République En Marche!, susţinător al preşedintelui Emmanuel Macron, care a obţinut o majoritate confortabilă de 350 de locuri, totuşi cu mult mai mică decât pragul minim estimat după turul întâi, de 400 de mandate.

De asemenea, schimbarea radicală din politica franceză este demonstrată de accederea în Adunarea Naţională a partidelor de extremă. Cum era de aşteptat după ce Marine Le Pen a ajuns în turul al II-lea al prezidenţialelor radicalii de dreapta de la Frontul Naţional au pătruns în Parlament, însă cu un număr destul de mic de mandate, 8. Dacă Le Pen a ocupat un loc de parlamentar, în schimb Florian Phillipot, numărul 2 şi ideologul partidului nu a obţinut victoria în circumscripţia sa.

Mult mai bine s-au descurcat candidaţii stângii radicale, din partea „Franţei nesupuse” a lui Jean-Luc Mélenchon şi a Comuniştilor, care au totalizat 27 de locuri în legislativ.

Câştigurile acestor formaţiuni vin pe fondul prăbuşirii partidelor tradiţionale. În vreme ce Republicanii dreptei moderate au reuşit să conserve 130 de mandate, Partidul Socialist al fostului preşedinte Hollande nu a mai reuşit să strângă decât 33 de locuri.

Un aspect surprins de Le Monde, care dovedeşte în plus că în politica franceză bate vântul schimbării, este că 75% dintre membrii noului legislativ nu au mai deţinut un mandat parlamentar înainte.

Rămâne de văzut însă unde va fi dusă Franţa de acest vânt.

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu