Guvernatorul Băncii Naţionale a Germaniei, Jens Weidmann, nu este de acord cu planurile de reformă europeană ale preşedintelui francez Emmanuel Macron, prin care s-ar crea un consistent buget european, pentru a cărui gestionare ar trebui instituiţi un ministru de finanţe şi un parlament al zonei euro.

Într-un interviu acordat Welt am Sonntag, Weidmann, un cunoscut oponent al integrării bugetare europene, a precizat că Macron este „un important prieten şi partener”, dar că nu trebuie să i se acorde „cadouri” în planul politicilor europene.

Guvernatorul Bundesbank a subliniat că, în condiţiile păstrării suveranităţii naţionale în plan politic, integrarea bugetară ar avea efecte negative.

„Asta ar adânci problemele Europei, în loc să le rezolve”, a spus Weidmann cu referire la proiectul unui buget al zonei euro, gestionat de un ministru de finanţe şi un parlament propriu.

„Când vine vorba de construirea unei infrastructuri digitale pan-europene sau a unei reţele energetice care să acopere întreg continentul, o planificare şi o implementare comună pot fi cu siguranţă un lucru bun”, a arătat oficialul german.

Pe de altă parte, el a atras atenţia: „Ideea că este necesar un buget separat pentru asta nu cred că este obligatoriu de pus în aplicare. Nu văd niciun motiv pentru care Italia ar trebui să cofinanţeze poduri în Germania sau de ce Portugalia ar trebui să finanţeze tronsoane ale autostrăzilor germane ori viceversa.”

Deocamdată cancelarul german Angela Merkel, de asemenea o oponentă a ideii unui buget european a fost evazivă faţă de propunerile prezentate de Emmanuel Macron în timpul campaniei electorale recent încheiate în Franţa, declarând, potrivit Politco, că este „deschisă” pentru propunerile care „chiar ar întări lucrurile.”

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu