Un studiu al Centrului de Cercetări Pew relevă că jumătate dintre europeni sunt îngrijorați de influența pe care Germania o are asupra Europei. Cu toate acestea, europenii par a fi mulțumiți de apartenența la UE.

Studiul a fost efectuat pe un eșantion de aproximativ 10000 de persoane din 10 țări europene – Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Olanda, Polonia, Spania, Suedia și Regatul Unit – care totalizează 80% din populația UE și 84% din economia europeană.

Studiul relevă că, în general, europenii, cu excepția britanicilor nu vor să părăsească UE, cele mai mari cote ale euroscepticilor convinși înregistrându-se în Grecia și Italia – 35%.

Totuși există mai multe puncte asupra cărora europenii nu sunt mulțumiți.

Unul dintre ele este cel al influenței pe care Germania îl are în cadrul Uniunii. 49% dintre subiecți au precizat că Germania are o influență prea mare în procesul de luare a deciziilor la nivel european, în vreme ce 38% sunt de părere că Berlinul deține un nivel corect de influență și 5% consideră că influența Germaniei este mai mică decât cea pe care ar merita-o.

Cu toate acestea, 71% dintre europeni au o perspectivă favorabilă asupra Germaniei, în condițiile în care media este scăzută semnificativ de atitudinile negative din Grecia și Italia, unde percepția defavorabilă este împărtășită de 76%, respectiv 43% din populație.

De altfel, este evident că cel mai mult se tem de influența germană sud-europenii și est-europenii. Astfel, grecii sunt primii care cred că Germania are o influență prea mare în procesul de luare a deciziilor la nivel european – 89%, urmați de italieni – 69%, spanioli – 68%, polonezi – 54% și unguri – 49%.

În plus, europenii sunt nemulțumiți în general de felul în care UE s-a ocupat de criza economică și criza refugiaților. Doar în Germania, Olanda și Polonia sunt peste 50% cei care sunt mulțumiți de felul în care Uniunea a gestionat problemele economice. În niciuna dintre cele 10 țări europene nu sunt majoritari cei care cred că Bruxelles-ul a gestionat bine criza refugiaților.

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu