Comisia Europeană propune diminuarea fondurilor acordate Politicii Agricole Comune ca soluție de ajustare bugetară după Brexit, într-un document de reflecție, făcut public miercuri.

Documentul de planificare bugetară al Comisiei prevede 5 scenarii posibile pentru viitorul buget multianual al Uniunii, începând cu anul 2020. În trei dintre aceste scenarii, bugetul destinat Politicii Agricole Comune va scădea. Într-unul dintre ele scăderea va fi una drastică, fiind afectate chiar și plățile directe către fermieri. În doar unul dintre scenariile prevăzute de Comisie fondurile destinate agriculturii europene rămân la o cotă similară celei actuale.

Necesitatea ajustării bugetului UE în exercițiul financiar următor a apărut în principal ca urmare a deciziei Regatului Unit de a părăsi construcția europeană. Gaura produsă de Brexit în bugetul Uniunii este estimată la aproximativ 12 miliarde de euro. La aceasta se adaugă necesitatea exprimată de mai mulți lideri europeni ca UE să acorde finanțări mai substanțiale în domenii precum securitatea și politica de imigrație.

Bugetul pentru Politica Agricolă Comună în exercițiul financiar 2014-2020 a fost de 58 de miliarde de euro, circa 38% din bugetul total al Uniunii.

Este de așteptat ca o eventuală scădere drastică a bugetului pentru agricultură să întâmpine rezistența hotărâtă a statelor în care acest sector ocupă un loc important în economie, precum Franța, Irlanda și România. De asemenea, asociațiile fermierilor din Europa au luat deja o poziție hotărâtă împotriva eventualelor planuri de diminuare a finanțării.

Pekka Pesonen, secretar general al Copa & Cogeca, un grup de lobby pentru agricultură, a precizat pentru Politico în cursul acestei săptămâni, că reducerea bugetului pentru Politica Agricolă Comună va avea un impact negativ asupra țintelor sociale și de mediu ale Uniunii.

„Veniturile fermierilor se situează deja la doar 40% din media europeană şi au scăzut cu 20% în ultimii patru ani”, a subliniat Pesonen.

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu