Președintele american, Donald Trump, va efectua miercuri şi joi o vizită oficială la Varșovia, înaintea summit-ului G20, într-o acţiune pe care guvernul conservator polonez speră să o capitalizeze politic pentru a demonstra că nu este izolat la nivel internaţional. Alegerea Varşoviei de către administraţia SUA pentru această vizită  este una logică,  având în vedere că Polonia se situează în rândul țărilor anti-migrație și are o abordare mai relaxată decât alte state europene asupra problemelor care cauzează schimbările climatice.

Donald Trump va ajunge în Polonia miercuri seara, unde va rămâne timp de 16 ore. El se va întâlni cu președintele Poloniei, Andrzej Duda, dar şi cu preşedintele partidului de guvernământ PiS, Jaroslaw Kaczyński. De asemenea, va participa la lucrările conferinței Celor Trei Mări, organizată de Polonia, care reuneşte şefi de stat, de guverne şi miniştri din 11 ţări central şi est-europene, printre care şi România.

Donald Trump va susține joi un discurs considerat foarte important, atât despre trecutul istoric şi spiritul combativ al polonezilor, cât şi despre relaţia dintre SUA şi Europa.

Despre cuvântarea care va avea loc lângă monumentul eroilor revoltei din 1944 împotriva Germaniei naziste, generalul H.R. McMaster, consilierul pentru securitate al lui Donald Trump, afirmă că  „președintele va proiecta o viziune, nu doar pentru relația viitoare a Americii cu Europa, dar care va privi și viitorul unei alianțe transatlantice”. De asemenea, oficialul american a adăugat că „Polonia este un aliat foarte loial NATO”.

Eurocraţii de la Bruxelles şi cancelariile din statele vest-europene sunt îngrijorate de sprijinul pe care Trump îl poate acorda guvernului conservator de la Varşovia. Cabinetul polonez a fost acuzat de la învestirea sa că subminează democraţia şi statul de drept în Polonia şi că nu împărtăşeşte valorile comune europene.

„După câteva luni de preşedinţie, Trump a pus deja în pericol Acordul de la Paris privind schimbările climatice, relaţiile UE-SUA şi NATO, iar acum riscă să aprindă situaţia deja delicată din Polonia şi estul Europei”, s-a arătat îngrijorat Gianni Pitella, liderul socialiştilor şi democraţilor din Parlamentul European.

De asemenea, diplomații vest-europeni se așteaptă ca președintele american să folosească acest discurs pentru a relua criticile cu privire la fondurile reduse alocate apărării și securității de către statele Europene.

Pe de altă parte, așteptările şi satisfacţia puterii din Polonia sunt mari.

Vizita lui Trump ”va deschide o nouă etapă în istoria Poloniei și în întreaga Europă Centrală’, a declarat ministrul polonez al apărării, Antoni Macierewicz.

„Prezența lui va șterge pentru totdeauna experiența ocupației şi a subjugării sovietice”, a adăugat demnitarul polonez.

Surse: Politico, The Guardian

Sursa foto: Radio Liechtenstein 

Articol de Claudia Colan.

 

 

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu