Fostul secretar al Departamentului pentru Mediu, Agricultură şi Afaceri Rurale din guvernul britanic, Owen Patterson, a subliniat că actuala criză a forţei de muncă din agricultura britanică nu este cauzată de Brexit, ci de creşterea susţinută a salariilor din Europa de Est, informează Farmers Guardian. Patterson subliniază că Marea Britanie va fi nevoită să caute muncitori sezonieri din afara Uniunii Europene.

Afirmaţiile au fost făcute în cadrul unei dezbateri parlamentare despre situaţia muncitorilor sezonieri din Marea Britanie.

Patterson a atras atenţia că salariile au crescut cu 15% în Ungaria în ultimul an, iar pentru lucrătorii specializaţi chiar şi cu 25%, în vreme ce forintul s-a apreciat cu 20%. Patterson a invocat şi exemplul României, cu o creştere economică în jur de 5% şi cu un nivel foarte scăzut al şomajului, comparabil cu cel din ţările scandinave.

„Vom vedea că românii şi polonezii vor sta cel mai probabil la ei acasă. Ar fi bine să ne trezim în privinţa asta”, a avertizat Patterson.

„Avem oportunitatea, odată ce recăpătăm controlul graniţelor noastre să căutăm forţă de muncă în afara Europei – vom fi nevoiţi să facem asta”, a mai spus Patterson, care a propus introducerea sistemului muncitorilor agricoli sezonieri din Noua Zeelandă, centrat pe valorificarea forţei autohtone de muncă.

Un studiu făcut public recent de Uniunea Naţională a Fermierilor din Regatul Unit relevă că lipsa muncitorilor agricoli sezonieri poate periclita grav următoarele două recolte din Marea Britanie.

 

 

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu