Interviu/ Victor Negrescu, ministru delegat pentru afaceri europene: “Nu e cazul să politizăm afacerile europene şi Preşedinţia”
În primul semestru al anului 2019, România va fi responsabilă de președinția rotativă în cadrul Consiliului Uniunii Europene (format din reprezentanții guvernelor naționale). Astfel, România va deveni cea de-a patra țară din Europa de Est, care va prezida în cadrul Consiliului UE.
Victor Negrescu, Ministrul delegat pentru afaceri europene, a analizat perspectivele exercitării Preşedinţiei române a Consiliului UE, în primul semestru al anului 2019, în interviul acordat lui Vladimir Adrian Costea, pentru Europunkt
Vladimir Adrian Costea: Care este importanţa deținerii Președinției Consiliului UE din 2019? Cum poate România “profita” de pe urma acestei oportunități?
Victor Negrescu: Momentul deținerii Președinției Consiliului UE din 2019 va fi unul unic, în care imaginea țării noastre poate fi îmbunătățită. Timp de şase luni România va fi în prim-planul agendei europene, vom putea să arătăm că suntem o țară sigură, care are foarte multe perspective, oportunități și oferte.
De aceea, cred că este extrem de important să pregătim temeinic acest proces. Mesajul meu, încă de la preluarea mandatului, a fost acela de stabilire a unui consens politic cu privire la această Preşedinţie. Nu e cazul să politizăm afacerile europene şi Preşedinţia.
Până la urmă, Preşedinția Consiliului Uniunii Europene nu este deţinută de cineva, nu este deţinută de un guvern, este deţinută de România. Vreau ca toată lumea să fie implicată în tot acest proces de pregătire. Mai exact, vreau să implicăm societatea civilă, să implicăm mediul de afaceri, să implicăm mediul sindical, să implicăm media, pentru că e foarte important ca fiecare român să simtă, la finalul celor șase luni, că a deținut această Președinție.
Vă anunț pe această cale că vom lansa, în perioada următoare, o platformă de consultare publică la nivelul ministerului, concepută astfel încât să implice cât mai mulți actori în pregătirea Președinției. Sunt convins că vom ajunge astfel mai ușor la rezultatele pe care ni le dorim cu toții.
Care sunt politicile în cadrul cărora România ar putea aduce o contribuție importantă?
Stabilirea agendei de lucru a Președinției nu trebuie să stea în pixul ministrului, alegerea politicilor prioritare trebuie să fie rodul consultării publice. Repet, toată lumea trebuie să fie implicată în acest proces. Atât autoritățile statului, cât și actori ai societății civile. Trebuie să fim foarte atenți cu alegerea politicilor pe care le vom promova. E necesar ca aceste teme să fie de interes public, în mod evident, dar să reprezinte totodată și priorități la nivelul întregii Uniuni Europene.
Care vor provocările pe care președinția română va trebui să le gestioneze în acel moment?
O Președinție de succes înseamnă, în mod evident, o Preşedinție în care ne îndeplinim toate obiectivele. Una din provocările majore o va cadrul financiar multianual, alta va fi Brexitul, dar va trebui să lucrăm la toate dosarele prioritare. Sunt foarte multe subiecte pe care noi trebuie să le coordonăm.
Vom juca un rol de mediator, un mediator activ, prin care vom încerca să stabilim un consens la nivel european cu privire la ceea ce va urma, mai ales în ideea aceasta de construcţie a viitorului Uniunii Europene.
În domeniul securității estice, ce trebuie să facă România în privința regiunii Marii Negre și a parcursului european al Republicii Moldova?
Politica de vecinătate e importantă pentru Uniunea Europeană, iar România are aici o oportunitate majoră, dar şi o responsabilitate pe măsură. Uniunea Europeană are nevoie de un spaţiu învecinat stabil şi predictibil. În zona de est a Europei, România este o oază de proeuropenism, am putea spune. Este una dintre puţinele ţări în care populaţia este eurofilă, în care populaţia îşi asumă parcursul european, în care Uniunea Europeană este realmente sprijinită. Şi acest lucru reprezintă o caracteristică extrem de importantă.
Considerați că România își poate asuma o poziție de promotor al integrării Republicii Moldova în UE?
Eu mi-am declarat mereu disponibilitatea pentru a sprijini parcursul european ales de către cetăţenii Republicii Moldova. Am și avut plăcerea de a participa la vizita pe care premierul Mihai Tudose a efectuat-o pe 21 iulie la Chișinău.
Aș aminti și că, în calitate de europarlamentar, am deschis un birou la Chișinău și am mers frecvent acolo, pentru a discuta cu oamenii despre ce înseamnă Uniunea Europeană, care sunt drepturile, obligațiile și oportunitățile ce derivă din calitatea de membru.
Da, cred că putem fi un curator pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Anul viitor, în contextul marcării Centenarului Marii Unirii, ar putea să fie momentul oportun în care ne asumăm un proiect comun, acela de a aduce Republica Moldova mai aproape de Uniunea Europeană.
fără comentarii
Fii primul care comentează