Ministrul danez al pescuitului a fost nevoit să demisioneze după izbucnirea unui scandal privind manipularea intenţionată a cotelor de pescuit în favoarea marilor companii din domeniu. Scandalul are un impact negativ direct asupra poziţiei UE în negocierile pentru Brexit, având în vedere că 40% din pescuitul danez se petrece în zona economică exclusivă a Marii Britanii.

Esenţa scandalului produs în urma unui raport publicat miercuri de un raport al Comisiei Naţionale de Audit din Danemarca este că Ministerul Pescuitului, cu concursul altor ministere din guvernul danez, oferea discreţionar licenţe de pescuit unor mari jucători din domeniu, numiţi „regii cotelor”, în detrimentul micilor companii. Pe lângă concurenţa neloială, această practică avea un efect secundar negativ, acela al epuizării resurselor de peşte din Marea Nordului, prin pescuit excesiv.

Scandalul tinde să ia o dimensiune internaţională, dat fiind că dreptul de pescuit se află pe masa negocierilor dintre Marea Britanie şi UE. Există suspiciuni că poziţia adoptată până acum de fostul ministru danez al pescuitului la negocierile privind Brexit-ul era influenţată de interesul său de a perpetua avantajele „regilor cotelor”. Peste 40% din pescuitul danez se petrece la momentul actual în zona economică exclusivă britanică.

Sursa: Oceana, Politico

Sursa foto: Flanders Today

 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu