Provocările cu care se confruntă la momentul actual comunitatea internaţională nu mai pot fi rezolvate la nivel naţional. Organizaţia Naţiunilor Unite poate reprezenta forul unde acest deziderat să devină realitate. Participarea activă a tinerilor delegați la identificarea celor mai eficiente soluții în vederea rezolvării problemelor cu care se confruntă comunitatea internațională, reprezintă un semnal pozitiv oferit de ONU pentru pregătirea viitorilor experți.

În perioada 2016-2017, mandatul de delegaţi de tineret ai României la ONU a fost deţinut de Denisa Bratu şi Gabriel Uifălean. Despre ONU şi despre implicarea tinerilor delegaţi la ONU ne-a spus mai multe chiar Denisa Bratu, într-un interviu acordat lui Vladimir Adrian Costea pentru Europunkt.

 1

Vladimir Adrian Costea: Pentru început, te rog să ne spui ce a însemnat această experiență pentru tine. Ce ai învățat cel mai mult de pe urma acestei experiențe?

Denisa Bratu: Experiența de „Delegat de Tineret al României la ONU” pe care am împărtășit-o alături de colegul meu, Gabriel Uifălean, a fost înainte de toate despre onoarea, bucuria și responsabilitatea de a-ți reprezenta țara și generația la nivelul celei mai mari și importante organizații internaționale. Unul din momentele când simți ce înseamnă acel empowerment foarte des folosit în discuțiile despre schimbările societale.

A fost fără îndoială o experiență memorabilă, formatoare, surprinzătoare, cu multe provocări și mai ales cu mulți oameni care mi-au câștigat admirația pe deplin.

Care au fost activitățile la care ai participat pe parcursul acestui an, în calitate de Delegat de Tineret al României la ONU?

Activitatea noastră a presupus reprezentarea intereselor tinerilor din România în cadrul Organizației Națiunilor Unite, atât la cea de a 71-a sesiune a Adunării Generale de la New York, din octombrie 2016, cât și în cadrul lucrărilor Comisiei pentru Dezvoltare Socială, din luna februarie 2017.

În afara deplasărilor la ONU, am realizat consultări cu tinerii din țară, implicându-ne în evenimente referitoare la problematici de tineret, dar și organizând întâlniri și proiecte alături de alți tineri români, prin care să promovăm Agenda de Dezvoltare post-2015 a Națiunilor Unite și alte priorități pentru tineret.

În perioada martie-aprilie am desfășurat campania „Bringing the United Nations back home: Youth is the key to global sustainability” sponsorizată de Enel România și sprijiniți de Direcțiile Județene de Sport și Tineret și organizațiile de tineret locale  în 21 de orașe,  unde am vorbit cu mai bine de 500 de tineri despre dezvoltarea durabilă reușind să conturăm și câteva proiecte locale ulterior.

Denisa Bratu şi Gabriel Uifălean, delegaţi de tineret ai României la ONU, 2016-2017

Denisa Bratu şi Gabriel Uifălean, delegaţi de tineret ai României la ONU, 2016-2017

Care au fost principalele probleme identificate în cadrul întâlnirilor cu ceilalți delegaţi de tineret? Care au fost soluțiile pe care le-ați propus?

Interesant pentru noi, dar nesurprinzător, a fost faptul că indiferent de distanța geografică și culturală a delegaților de tineret, problematicile pe care ajungeam să le discutăm erau adesea aceleași. Cu toții eram preocupați de implicarea tinerilor în societate și încercam să identificăm modele de bune practici în comunitățile de unde proveneam.

Educația de calitate, justiția socială, egalitatea de șanse, egalitatea de gen, incluziunea socială, dialogul între generații, valorificarea potențialului tinerilor, dezvoltarea durabilă, și mai ales identificarea unor platforme care să faciliteze o mai strânsă cooperare dintre noi, au fost subiectele  de care eram constanți preocupați.

Soluțiile erau deseori contextuale, însă esența lor consta în nevoia ca tinerilor să li se permită să joace un rol mai important și vizibil în ameliorarea problemelor cu care ne confruntăm.

Pornind de la implicarea delegaților de tineret la ONU, cum vezi implicarea tinerilor în societate?

Entuziasmul, pasiunea, setea de a ne simți utili în dezvoltarea societății noaste și dorința de a ajuta tinerii pe care îi reprezentam sunt cuvintele care descriu comunitatea delegaților de tineret la ONU, dar și milioane de tineri care luptă pentru  un viitor de care să fie mândri.

Personal, această dinamică a oamenilor care provin din spații culturale diferite și care sunt uniți de o altfel de energie, a reprezentat una din lecțiile majore ale acestei experiențe.

Într-adevăr, trebuie să fim conștienți de faptul că nu toți tinerii se mobilizează civic și din păcate, am observat o reducere a interesului tinerilor în a se implica în diverse proiecte și inițiative.

Care sunt problemele pe care le întâmpină tinerii în vederea implicării în societate?

Consider că factorul principal ține de presiunea financiară, acesteia i se alătură neîncrederea în propriile lor forțe sau sentimentul că eforturile lor nu vor avea impactul dorit.

Potrivit unui studiu recent realizat de Friedrich Ebert Stiftung, o treime din populația tânără a României este afectată de privarea materială severă.  Preocuparea constantă de a găsi un loc de muncă stabil, care să îți asigure un trai decent nu mai lasă loc și celei pentru rolul fiecăruia în societate ca actor. În cadrul discuțiilor avute cu tinerii despre implicarea civică, aceste impedimente erau constant  amintite.

Cât de vizibilă este astăzi implicarea tinerilor în societate?

Tinerii care cunosc activitatea Națiunilor Unite sunt foarte atrași în a face parte din acest imens mecanism, de unde și numărul mare de interni, care deși nu au beneficii materiale, lucrează cu mult devotament. Pe lângă aceștia, se observă cu ușurință foarte mulți oameni tineri care sunt angajați ONU.

ONU recunoaște potențialul tinerilor pentru dezvoltarea societății, încearcă să o valorizeze și să o stimuleze prin numeroase programe și conferințe, Există un department (the United Nations Department of Economic and Social Affairs) care se ocupă de sectorul de tineret inclusiv de programul „Delegat de Tineret”, precum și un reprezentant de tineret numit de Secretarul General (Un Youth Envoy), tocmai pentru a lega și mai mult ONU de tineri.

Implicarea tinerilor trebuie legată și de impactul digitalizării și de faptul că rețelele de socializare și numeroasele aplicații pe mobil au devenit instrumente prin care tinerii contruiesc rețele globale și militează pentru diverse cauze.

În România, avem foarte multe organizații de tineret (unele vizibile, altele mai puțin) care sunt dinamice și depun constant eforturi pentru educarea civică și încurajarea tinerilor să lucreze pentru societate.

Group Photo SG and Youth Delegates attending the 71st session of the General Assembly.

Group Photo SG and Youth Delegates attending the 71st session of the General Assembly.

 

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu