Un studiu al Fundaţiei Bertelsmann pe populaţia musulmană din 5 ţări europene – Regatul Unit, Franţa, Germania, Austria şi Elveţia – relevă că, în ciuda faptului că o cincime din restul cetăţenilor nu sunt de acord cu prezenţa persoanelor de religie islamică, musulmanii reuşesc să se integreze bine în societăţile care i-au primit.

Astfel, 76% dintre musulmanii născuţi în aceste ţări învaţă limba oficială a respectivelor state ca limbă maternă. 90% dintre musulmanii din Franţa urmează cursurile şcolii până la cel puţin vârsta de 17 ani, în vreme ce în Germania, rata angajării în rândul musulmanilor este aceeaşi ca în rândul populaţiei autohtone.

Pe de altă parte, musulmanii practicanţi care urmează cu sfinţenie preceptele islamice sunt în general mai puţin educaţi şi câştigă mai puţin decât cei care sunt dispuşi să se adapteze cerinţelor din societăţile lor de adopţie. Explicaţia este complexă, înglobând factori diverşi, de la dificultatea de a depăşi discriminarea, până la incompatibilităţi între îndatoririle prevăzute de religia musulmană şi modul de viaţă occidental.

„Până acum, nicio ţară din vestul Europei nu a găsit o strategie convingătoare care să ofere deopotrivă oportunităţi egale şi respect pentru diversitatea religioasă”, a precizat Yasemin El-Menouar, expert în studii islamice la Fundaţia Bertelsmann.

Sursa: Politico

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu