Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat miercuri, în cadrul discursului anual despre starea Uniunii Europene, că România şi Bulgaria trebuie acceptate cât mai rapid în spaţiul de liberă circulaţie Schengen.

„Este timpul să aducem România şi Bulgaria în zona Schengen. Şi Croaţia trebuie adusă în Schengen, după ce îndeplineşte condiţiile tehnice. Croaţia merită calitatea de membru deplin, dacă vrem ca UE să ne unească continentul, mai degrabă decât să îl împartă. Trebuie să menţinem o perspectivă credibilă pentru deschidere către ţările din Balcanii de Vest. UE va avea mai mult de 27 de state membre”, a declarat Juncker.

„Europa se întinde din Spania până în Bulgaria. Europa trebuie să respire cu ambii plămâni, plămânul estic şi plămânul vestic. Altfel, continentul nostru se va sufoca”, s-a exprimat metaforic Juncker cu privirea la necesitatea unui aport egal şi a unor beneficii egale ale statelor membre ca urmare a apartenenţei lor la UE.

Jean-Claude Juncker a dat de asemenea un impuls reformării  şi extinderii zonei euro.

„Toate statele membre, cu excepţia a două dintre ele, sunt obligate să adere la zona euro. Aceste state membre au nevoie de sprijinul unui instrument de aderare la zona euro. Europa trebuie să poată lua decizii mai rapid şi mai eficient”, a mai declarat Juncker.

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu