Orașele cele mai dezvoltate și apreciate din Europa și din întreaga lume sunt caracterizate în primul rând de o abordare inovatoare și participativă a guvernanței urbane. Astfel, cetățenii și organizațiile societății civile sunt încurajate să se implice în mod activ în propunerea și implementarea de idei și proiecte prin care orașele să fie mai primitoare, mai adaptabile la schimbări și mai prietenoase cu mediul înconjurător.

2017.08.30 - Timisoara Cluj coperta

Beneficiile acestui mod de guvernanță urbană se văd imediat și au fost aplicate și în orașe din România, în Timișoara, Iași sau Cluj.

UrbanizeHub a scris recent despre proiectul autorităților din Cluj de a implementa bugetarea participativă utilizând tehnologia modernă. Primăria din Cluj alocă o sumă între 1 și 4 milioane de euro pentru proiecte pe care să le propună cetățenii, proiecte care vor contribui la dezvoltarea și modernizarea orașului.

Acest demers este unic în România, însă arată că administrațiile devin din ce în ce mai deschise la colaborarea cu cetățenii, urmând principiile europene de subsidiaritate și guvernanță multi-level.

Timișoara este un alt exemplu unde administrația și cetățenii se mobilizează pentru a crea o colaborare ce va duce la dezvoltarea sustenabilă a orașului. În urma evenimentului „Orașe Magnet” organizat de UrbanizeHub și Banca Mondială și a prezentării studiului UVT cu privire la calitatea vieții din Timișoara, membrii societății civile prezenți la aceste evenimente au creat grupuri de lucru pe cele mai importante teme în dezvoltarea urbană, precum sănătatea, educația și transportul.

Discuțiile din cadrul acestor grupuri au ca scop identificarea de proiecte și propuneri ce pot fi aduse în atenția administrației orașului.

Timișoara Sustenabilă este un alt proiect ce a luat ființă de curând, cu ajutorul UrbanizeHub – o comunitate interdisciplinară, formată din specialiști din mai multe domenii: arhitectură, peisagistică, design, transport. Proiectul se constituie într-o platformă colaborativă pentru accelerarea transportului sustenabil și reamenajarea urbană durabilă a Timișoarei.

Dacă la Timișoara cetățenii se implică în mai multe arii de expertiză în guvernanța urbană, la Iași lucrurile sunt mult mai aplicate pe un singur domeniu.

Studiul „Orașe Magnet” a fost prezentat și aici, iar acest lucru a dus la o mobilizare rapidă a cetățenilor ca follow-up după eveniment: documentul „Magnetizarea Iașiului”, susținut de Asociația CIVICA, o organizație ce dorește să crească nivelul de implicare și responsabilitate în rândul cetățenilor din Iași.

Citeşte continuarea articolului pe UrbanizeHub, comunitatea online a oamenilor care se implică în modelarea inteligentă şi sustenabilă a viitorului oraşelor.

Devino şi tu membru UrbanizeHub folosind contul tău de Facebook și scrie un articol! UrbanizeHub publică idei despre orașele viitorului din partea oamenilor responsabili, experților în dezvoltare sau planificare urbană, academicienilor, arhitecților, etc. 

Sursa foto: Eye in the Sky

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu