Datele prezentate de Eurostat, biroul oficial de statistică al UE, pentru anul 2016, arată că, în medie, unui cetăţean european îi revin 45,9 kg de carne de porc produsă în Europa, în creştere cu o jumătate de kilogram faţă de un deceniu în urmă.

În 2016, Europa a produs 23,4 milioane de tone de carne de porc, prin sacrificarea a 257 milioane de porcine, cu 5,2 milioane mai multe decât în 2006.

Inf. 477 - Consum porc

Principalii producători sunt Germania – 23% (59,4 milioane porcine, circa 5 milioane şi jumătate de tone), Spania – 19% (47,7 milioane, circa 4 milioane de tone), Franţa – 9%, Polonia – 8% şi Danemarca – 7%.

Conform datelor Eurostat, România a produs doar 337.000 de tone de carne de porc, circa 17 kg pe cap de locuitor, într-o revenire înceată după pierderile imense provocate de pesta porcină şi de interdicţiile europene la export. În 2007, România producea 491.000 de tone, ajungând la numai doi ani după aderarea în UE la un minim record de doar 222.000 de tone.

 

Tags: , , , , , , , ,

 

2 Comments

  1. Rusu Liviu spune:

    În România a scăzut producția din mai multe motive, în primul rând costurile de producție, furajele mai scumpe și metodele de management au contribuit din plin la asta, apoi rasele de porci care deși aveau o carne mai gustoasă creșteau greu și slănina era preponderentă. Mulți directori după revoluție au preferat sa cumpere Volvo și BMW în loc de nutrețuri. Apoi subvențiile mai mici primite și uneori întârziate. Dispariția institutelor de cercetare și a maternităților unde se creșteau scroafe pentru reproducere, majoritatea fermelor cumpăra purcei din Danemarca și Germania. Dispariția obiceiurilor de Crăciun când fiecare român tăia porcul,de multe ori cumpărat de la țărani sau de la ferme, acum se cumpără direct carnea de la supermarket și nu se mai fac produse în gospodărie. Inexistenta unei strategii în domeniu din partea guvernului.

    • Eurobancul Săptămânii Liviu Iancu spune:

      Intr-adevăr, contează toate aceste aspecte în diminuarea competitivităţii fermelor de porcine din România. Totuşi, prăbuşirea bruscă a producţiei între 2007 şi 2009, de la 491000 de tone la doar 222000 de tone (peste 50%) se datorează însă, fără doar şi poate, pestei porcine şi a interdicţiilor europene la export. Lentoarea revenirii se explică de asemenea şi prin prelungirea interdicţiilor de export. Vă sfătuiesc să consultaţi comunicatele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România ca să vedeţi apelurile disperate ale acestora din ultimii 7 ani pentru ridicarea interdicţiilor la export.

Lasă un comentariu