Ministrul Negrescu/ „Putem fi un mediator activ între UE şi SUA”
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a declarat marţi că România trebuie să adopte o poziţie echilibrată în ceea ce priveşte relaţiile dintre Uniunea Europeană şi SUA, răspunzând preocupărilor tot mai frecvent exprimate în spaţiul public faţă de o posibilă distanţare a celor doi mari parteneri internaţionali ai României.
„România are o poziţionare echilibrată cu privire la relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite. Practic, suntem un promotor al unor relaţii strânse între cele două forţe ale Atlanticului şi de aceea este important ca atitudinea noastră să fie popularizată aşa cum se cuvine… Putem fi un mediator activ între cele două părţi”, a arătat înaltul oficial român.
„Mai mulţi experţi au prezentat posibilitatea ca România să trebuiască să aleagă între Uniunea Europeană şi Statele Unite, lucru care, pe de o parte, m-a surprins şi, pe de altă parte, vă spun sincer, m-a îngrijorat. M-a îngrijorat pentru că în România vorbim astăzi de o alegere între cele două părţi. … Cred că ar trebui să vorbim mai mult despre ceea ce ne uneşte decât despre ceea ce ne separă”, a mai precizat Negrescu cu ocazia dezbaterii „Relaţia transatlantică. 20 de ani de Parteneriat Strategic România-SUA”, organizate la Institutul European din România.
Pe marginea aceleiaşi probleme au fost exprimate mai multe puncte de vedere de către participanţii la eveniment.
Directorul general al Institutului Diplomatic din România, Dan Petre, a subliniat faptul că analiştii occidentali au previzionat mai demult posibilitatea intrării în competiţie a Washingtonului şi a Bruxelles-ului, citând în acest sens o luare de poziţie a profesorului american Stephen Walt exprimată încă din anul 2003, în contextul opoziţiei Franţei şi Germaniei faţă de intervenţia americană în Irak.
Alina Bîrgăoanu, decanul Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul SNSPA, a subliniat faptul că există „contextul unei răciri între Uniunea Europeană şi Statele Unite şi a unei asertivităţi sporite a Rusiei în estul Europei”, dar că „România nu trebuie să cadă în capcana unei potenţiale alegeri între Europa şi America” şi că „rolul României este de a apropia punctele de vedere care se află în dispută şi de a nu se angaja unilateral într-o direcţie sau alta.”
Iulian Chifu, preşedintele Centrului pentru Prevenirea Conflictelor şi Early Warning, fost consilier prezidenţial pentru probleme de securitate a punctat la rândul său „vom apăra această relaţie [n.red. – relația transatlantică] în măsura în care depinde de noi, dar și relația post-Brexit, între Uniunea Europeană și Marea Britanie”.
„De ce nu ar fi relaţia transatlantică prioritatea României pentru semestrul I 2019”, a propus Chifu, făcând referire la deținerea de către România în prima jumătate a anului 2019 a Președinției Consiliului UE.
1 comentariu
[…] Europunkt: Ministrul Negrescu / „Putem fi un mediator activ între UE şi SUA” […]