Separatiştii din Catalunia au declarat în noaptea de duminică spre luni că referendumul pentru independenţa regiunii faţă de Spania s-a soldat cu o victorie, peste 90% dintre voturile exprimate fiind în favoarea secesiunii.

Guvernul regional de la Barcelona a anunţat că au fost exprimate 2,26 milioane de voturi (circa 42% din cetăţenii cu drept de vot), dintre care 90,1% au votat pentru independenţă, 7,9% împotrivă, iar restul au fost voturi în alb. Potrivit oficialilor din Catalunia, un număr adiţional de 700000 de persoane au fost împiedicate să voteze de acţiunile guvernului de la Madrid, care consideră referendumul drept neconstituţional.

Poliţia spaniolă a închis duminică mai multe secţii de votare, a confiscat buletine de vot, a închis aplicaţiile electronice pentru desfăşurarea referendumului şi numărarea voturilor, dar nu a reuşit să împiedice până la capăt procesul electoral. Partizanii independenţei au dormit în secţiile de votare, pentru a nu fi închise, iar pe alocuri s-a ajuns chiar la confruntări violente cu forţele de ordine, circa 700 de persoane necesitând spitalizare.

Situaţia este mai tensionată decât oricând, în condiţiile în care premierul spaniol Mariano Rajoy a subliniat ilegalitatea acţiunilor secesioniste, precizând că „nu a existat niciun referendum de auto-determinare”, în vreme ce preşedintele Cataluniei, Carles Puigdemont, a anunţat duminică seara că „cetăţenii Cataluniei şi-au câştigat dreptul să aibă un stat independent”. Mai mult, este de aşteptat ca, în acest zile, Parlamentul catalan să adopte şi o declaraţie de independenţă, pe baza votului contestat de duminică.

Liderii europeni susţin în principiu integritatea teritorială a Spaniei, nerecunoscând rezultatele referendumului. Cu toate acestea, au existat luări de poziţie care au subliniat necesitatea negocierilor între Madrid şi Barcelona şi limitarea actelor de violenţă, printre ele numărându-se cele ale premierilor Belgiei şi Sloveniei, dar şi cea a liderului Partidului Laburist din Marea Britanie, Jeremy Corbyn.

Surse: BBC, Politico, Catalunya Radio, Agerpres

Sursă foto: Twitter/Catalunya Radio

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu