Evoluţia situaţiei politice şi economice din Iran, Irak şi Venezuela ar putea conduce la mari probleme în aprovizionarea cu petrol a lumii în luna octombrie, ceea ce s-ar traduce prin preţuri mult mai mari la pompă.

Livrările de petrol din toate cele trei ţări membre ale Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) ar putea fi puse sub semnul întrebării în luna octombrie din cauze diferite. Exporturi de până la 2 milioane de barili pe zi ar putea fi oprite ca urmare a unor evoluţii care au mai degrabă legătură cu geopolitica decât economia.

„Lumea nu a acordat atenţie riscului geopolitic. Am putea să asistăm la o surpriză de octombrie„, a precizat Helima Croft, director de resurse la RBC, fostă analistă de intelligence pentru guvernul SUA.

În Venezuela, deteriorarea situaţiei de securitate şi posibilitatea intrării în faliment a gigantului Petroleos de Venezuela SA, ar putea conduce la o scădere dramatică a exporturilor, mult mai abruptă decât diminuarea înregistrată în ultimul an.

În Irak, eforturile de obţinere a independenţei de către Republica Autonomă Kurdistan din nordul ţării s-ar putea solda cu blocarea exporturilor secesioniştilor şi cu ciocniri armate, care ar destabiliza producţia de petrol.

În plus, posibilitatea ca administraţia Donald Trump să reia o atitudine agresivă faţă de Iran este tot mai ridicată. Aceasta s-ar putea traduce printr-un nou embargou asupra exporturilor iraniene de petrol, cu efecte de creştere asupra preţului petrolului la nivel global.

Surse: CNBC, Telegraph

Sursa foto: Vestnik Kavkaz

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu