Tensiunea din Catalunia creşte după referendumul de duminică, în care majoritatea covârşitoare a celor 42% de cetăţeni care s-au prezentat la urne au votat pentru separarea de Spania: liderul secesioniştilor catalani, Carles Puigdemont, a anunţat marţi, într-un interviu acordat BBC, că independenţa ar putea fi proclamată „în câteva zile”, după ce regele Spaniei, Felipe VI, a criticat dur demersul de separare al catalanilor într-o apariţie televizată. În acest timp, în Catalunia a fost grevă şi aproximativ 300.000 de catalani au protestat pe străzile Barcelonei împotriva intervenţiei brutale a forţelor spaniole de ordine, pentru împiedicarea desfăşurării referendumului.

„Ne vom declara independenţa la 48 de ore după ce rezultatele oficiale sunt anunţate”, a precizat Puigdemont pentru BBC.

Potrivit liderului catalan, acest lucru înseamnă, că la sfârşitul acestei săptămâni sau la începutul următoarei, Parlamentul din Catalunia ar putea lua act de rezultatul referendumului de duminică şi să proclame independenţa regiunii de 7,5 milioane de persoane, din nord-estul Spaniei.

Este de aşteptat însă ca împotrivirea guvernului de la Madrid să fie una şi mai puternică decât cea din ziua referendumului, atunci când aproximativ 900 de persoane au fost rănite în operaţiunile poliţiei de confiscare a materialelor electorale.

În acest sens a pledat chiar suveranul Spaniei, Felipe VI. într-o apariţie la postul public de televiziune, tot marţi seara. Abandonând poziţia concesională manifestată până acum, regele a îndemnat la fermitate în apărarea „ordinii constituţionale” şi a condamnat acţiunile secesioniştilor catalani.

„Prin comportamentul lor iresponsabil, ei ar putea pune în pericol stabilitatea economică şi socială a Cataluniei şi a întregii Spanii”, a arătat Felipe VI.

„Este de responsabilitatea puterilor legitime ale statului să asigure ordinea constituţională”, a subliniat regele.

Anunţul său a fost întâmpinat cu huiduieli şi fluierături în capitala Cataluniei, Barcelona, unde aproximativ 300.000 de oameni au ieşit pe străzi marţi pentru a protesta împotriva intervenţiei violente a poliţiei de duminică.

Catalanii ieşiţi în stradă vor îndepărtarea forţelor spaniole de ordine, pe care le etichetează drept „trupe de ocupaţie”, după evenimentele nefericite de duminică.

[vsw id=”YdnX-iTy9KU” source=”youtube” width=”640″ height=”344″ autoplay=”yes”]

Unele persoane care nu susţineau independenţa Cataluniei s-au răzgândit după acţiunile de duminică ale poliţiei şi după discursul regelui.

„[Discursul regelui] este o adevărată ruşine … Departe de a rezolva ceva, a pus gaz pe foc”, este de părere Domingo Gutierrez, un şofer de camion în vârstă de 61 de ani.

„Nu a spus un cuvânt despre oamenii care au fost răniţi… Nu am fost niciodată pro-independenţă, părinţii mei sunt din Andaluzia. Dar acum susţin independenţa mai mult decât oricine, din cauza unor oameni ca aceştia.”

Surse: El Periodico, BBC, France 24

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu