Stânga radicală din Franţa şi preşedintele Emmanuel Macron au generat o polemică dură pe marginea arborării drapelului Uniunii Europene, 12 stele aurii dispuse în cerc, pe un fond albastru, în incinta Adunării Naţionale, corpul legislativ al ţării.

Franţa Nesupusă, gruparea de stânga condusă de Jean-Luc Mélenchon, a propus săptămâna trecută înlocuirea drapelului UE arborat în legislativul francez, cu cel al ONU. Motivul invocat este că drapelul UE nu întruneşte consensul populaţiei franceze care, în 2005, a votat majoritar la un referendum împotriva Constituţiei europene, unde el era instituit ca simbol. Mai mult, nici Declaraţia 52 a Tratatului de la Lisabona din 2007, prin care drapelul cu cele 12 stele aurii este recunoscut drept simbol al „apartenenței comune a cetățenilor la UE și ale legăturii lor cu aceasta”, nu a fost semnată încă de Franţa, ceea ce face incorectă prezenţa drapelului UE pe Adunarea Naţională, în opinia grupării stângii radicale.

Emmanuel Macron a replicat marţi că intenţionează să recunoască anexa la următorul summit al UE, pentru ca retragerea propusă de Franţa Nesupusă să nu mai fie posibilă, dar Jean-Luc Mélenchon a opinat miercuri că preşedintele nu poate semna declaraţia 52 „fără votul şi acordul parlamentului francez”.

Macron a fost atacat din această cauză şi de alţi reprezentanţi ai opoziţiei. Marine Le Pen, preşedinta grupării dreptei radicale, Frontul Naţional, a postat pe Twitter că Macron acţionează ca „un lacheu al UE” şi că decizia lui este „ultimul cui bătut în sicriul ‘Nu’-ului din 2005”, adresat de francezi Constituţiei Europene, iar deputatul Republicanilor, formaţiune de centru dreapta, a arătat tot într-un tweet că președintele francez face „încă un pas spre federalism”.

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu