Miniştrii muncii din statele membre UE au aprobat luni la Luxemburg un plan de revizuire a directivei din 1996 privind lucrătorii detaşaţi, care dă parţial satisfacţie preşedintelul francez Emmanuel Macron. România şi-a schimbat poziţia pe marginea directivei, votând pentru revizuire.

În noul format, directiva ar urma să permită detaşarea doar pentru o perioadă de 12 luni, cu posibilitate de prelungire cu încă 6 luni pe baza unui motivaţii înaintate către autorităţile din ţara de detaşare. După expirarea acestui interval de timp, lucrătorii trebuie să plătească taxe către ţara de detaşare, nu către cea de unde au fost detaşaţi şi să primească un salariu comparabil cu cel al lucrătorilor din ţara de detaşare.

De asemenea, la insistenţele Spaniei, nu intră sub incidenţa acestei modificări sectorul transporturilor rutiere, care va face obiectul unei negocieri şi al unui text separat.

Acceptarea modificărilor la directiva lucrătorilor detaşaţi a fost posibilă abia după ce România, Bulgaria, Cehia şi Slovacia s-au răzgândit în privinţa acestora şi au votat pentru. Din blocul statelor est-europene nemulţumite de revizuirea directivei, privită ca o încercare neloială din partea ţărilor din Vestul Europei de a diminua avantajul competitiv al companiilor din Noua Europă, au mai rămas să voteze împotrivă doar Polonia, Ungaria, Lituania şi Letonia.

„Este un text vag, foarte ambiguu și pe care toată lumea îl va putea interpreta după bunul plac”, a declarat după reuniunea de la Luxemburg ministrul ungar Szabolcs Takacs.

Revizuirea nu a fost întâmpinată cu mare entuziasm nici în Franţa, principalul stat care a pus pe agendă modificarea directivei lucrătorilor detaşaţi. Liderii extremelor stânga şi dreapta, Jean-Luc Mélenchon şi Marine Le Pen, au criticat concesiile făcute de preşedintele Emmanuel Macron drept o înfrângere politică europeană a acestuia, iar o parte a sindicatelor s-au declarat dezamăgite. În schimb, o parte din media franceze au apreciat acordul la care s-a ajuns.

Surse: LeMonde; Agerpres

 

Tags: , , , , , , ,

 

1 comentariu

Lasă un comentariu