„Guvernul meu va fi unul proeuropean, sau nu va fi deloc”. Aceasta este promisiunea făcută de cancelarul ales al Austriei, Sebastian Kurz. Promisiunea lui Kurz vine în lumina negocierilor dintre partidul său conservator (ÖVP, Partidul Popular Austriac) şi formaţiunea politică de extremă dreapta Partidul Libertății (FPÖ) pentru formarea unui guvern la Viena.

Kurz a făcut această declarație într-un interviu pentru cotidianul italian Corriere della Serra, la două zile după prima rundă de negocieri dintre fostul ministru de externe austriac și președintele FPÖ, Heinz-Christian Strache. De altfel, Kurz și Partidul Popular au câștigat alegerile din Austria prin adoptarea unei platforme similare cu cea a FPÖ, fapt care l-a făcut pe Strache să spună că partidul său a câștigat 60% din sufragii la ultimele alegeri parlamentare. Viitorul cancelar nu a negat aceste similitudini:

„Strache are dreptate când spune că sunt asemănări între programele noastre. Dar pe alte subiecte programul nostru seamănă și cu cele ale altor partide. Așa funcționează politica”, a spus Kurz în înterviul pentru Corriere della Serra.

Politica privind limitarea imigrației este domeniul la care cele două partide se aseamănă cel mai mult. Despre acest lucru, Kurz a afirmat că:

„De la început, poziția mea a fost clară: o linie dură împotriva migrației ilegale. Cred încă faptul că migranții care iau calea mării din Libia sau din altă parte a Africii de Nord ar trebui salvați, dar să nu fie aduși pe teritoriul italian sau grec și apoi să fie transferați în Europa Centrală. Ei ar trebui ajutați și ținuți în siguranță în afara granițelor europene, dacă este posibil chiar pe insule, dar aproape toți să fie trimiși înapoi cât mai repede posibil”.

Alte asemănări pe care Kurz le-a semnalat în ceea ce privește programele celor două partide sunt cele din planul economic, precum reducerea taxelor și relansarea economiei austriece.

Cât despre îngrijorările pe care o alianță cu un partid de extremă dreaptă le-ar putea aduce partenerilor externi, Kurz a afirmat:

„Am fost Ministru al Afacerilor Externe și Afacerilor Europene timp de patru ani. Toată lumea știe că sunt european și sunt fidel ideii de Uniune Europeană. În negocierile cu Partidul Libertății voi fi cât se poate de clar în ceea ce privește valorile și convingerile mele europene. Guvernul meu va fi unul european sau nu va fi deloc.”

Partidul Popular Austriac a adunat 31,5% din sufragii la alegerile legislative din 15 octombrie. Popularii au fost urmați de Partidul Social-Democrat austriac, cu 26,9% și Partidul Libertății, cu 26%. Viitoarea majoritate parlamentară dintre Populari și extrema dreaptă va rupe pentru prima oară după zece ani marea coaliție dintre Populari și Social-Democrați.

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu