Șeful Statului Major General al Italiei, generalul Claudio Graziano, a fost ales de către omologii săi să conducă din noiembrie 2018 Comitetul Militar al UE, cel mai înalt organism european cu atribuții în domeniul apărării.

Comitetul Militar al UE consiliază celelalte instituții europene în privința problemelor din domeniul militar și probabil că va obține noi atribuții în contextul eforturilor comunitare de creare a unei politici comune în domeniul apărării. El este format din șefii statelor majore generale ale membrilor UE și este condus în prezent de generalul grec Mihail Kostarakos.

Potrivit Politico, la alegerea lui Graziano, vânător de munte, fost combatant în Afganistan și fost comandant al forțelor ONU din Liban, pare să fi contribuit foarte mult faptul că provine dintr-un stat membru important, dar fără o industrie de apărare la fel de dezvoltată ca cele din Franța sau Germania. În acest fel, se încearcă eliminarea suspiciunilor privind o eventuală deturnare a procesului de construcție europeană în plan militar în interesul industriilor din cele două state membre.

Lunea viitoare, aproximativ 20 de state membre vor formaliza intenția lor de a colabora mai intens în plan militar.

Sursa foto: Esercito Italiano

 

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu