Kosovo/ Acuzaţii grave de corupţie şi indisciplină la nivelul oficialilor misiunii UE
Judecătorul misiunii EULEX în Kosovo, britanicul Malcolm Simmons, a demisionat joi şi a lansat acuzaţii grave de corupţie şi interferenţă în politica internă a regiunii balcanice, la adresa celorlalţi colegi şi a unor oficiali ai UE. Pe de altă parte, EULEX arată că Simmons s-ar face la rândul său vinovat de unele acuzaţii pe care le-a formulat.
„Nu mai vreau să fac parte din această farsă”, a spus Simmons într-un interviu incendiar pentru Le Monde.
El a arătat că mai mulţi judecători ai UE din Kosovo nu îşi îndeplineau corect atribuţiile de serviciu, neprezentându-se la lucru, având şi o a doua ocupaţie sau spărgându-i contul de email. Mai grav decât atât, oficiali de rang înalt ai misiunii EULEX au pus presiune asupra deciziilor sale cu efecte politice: Simmons susţine că i s-a cerut să îl condamne pe fostul comandant de gherilă, Fatmir Limaj, pentru ca acesta să nu poată participa în alegeri.
„Iar acesta este doar vârful aisbergului”, a mai precizat Simmons, dezamăgit că, deşi a prezentat aceste probleme unor foruri superioare, nu a intervenit nicio schimbare.
Pe de altă parte, EULEX a anunţat că împotriva lui Simmons au fost lansate mai multe investigaţii, fără a exista prea multe detalii privitoare la natura acestora.
Nu este prima dată când misiunea UE de asigurare a statului de drept şi a supremaţiei legii în Kosovo este zguduită de asemenea scandaluri. În trecut, raporturi oficiale privind activitatea EULEX au arătat că misiunea este ineficientă şi, de asemenea, au apărut acuzaţii cu privire la mituirea unora dintre judecătorii misiunii, care nu au fost însă investigate în amănunt.
„Astăzi Kosovo se confruntă cu probleme enorme privitoare la statul de drept, corupţia este endemică, înalţii oficiali şi liderii politici încă se bucură de imunitate, iar EULEX poartă vina acestui fapt”, a spus Agron Bajrami, redactorul şef al cotidianului kosovar Koha Ditore, pentru Politico.
„În loc să europenizăm Kosovo, am balcanizat EULEX”, a subliniat Bajrami, care a completat totuşi că, fără EULEX, situaţia statului de drept din Kosovo ar fi fost încă şi mai nefericită.
fără comentarii
Fii primul care comentează