Comisarul european pentru buget, Günther Oettinger a prezentat luni şi miercuri în cadrul unor conferinţe viziunea sa asupra bugetului Uniunii Europene pentru exerciţiul financiar 2020-2027, al cărui proiect îl va face public în luna mai a acestui an. Oettinger vrea să convingă statele bogate să îşi mărească contribuţiile la bugetul comun pentru a acoperi gaura lăsată de Brexit şi pentru a finanţa noi politici comune, dar şi pentru a da un puternic semnal de coeziune în faţa liderilor autoritari precum Trump, Putin sau Erdogan.

Oettinger a anunţat că intenţionează ca cei 14 miliarde de euro pierduţi prin ieşirea Marii Britanii din Uniune să fie supliniţi jumătate prin tăieri de cheltuieli, iar jumătate prin „fonduri noi” transferate de statele naţionale. În privinţa noilor cheltuieli, precum cele din domeniul apărării sau al migraţiei, comisarul european a arătat că prevede un procent diferit: 20% prin reduceri cu costurile actuale, iar 80% din noi contribuţii plătite de statele membre.

Oettinger a subliniat însă că toate aceste schimbări trebuie făcute de o manieră inteligentă, astfel încât să nu provoace diviziuni. În acest context, comisarul s-a declarat de acord cu tăieri la fondurile de coeziune pentru statele membre mai puţin dezvoltate, dar de o manieră limitată.

„Dacă vreţi să finanţăm ce ne trebuie pentru migraţie făcând tăieri la politica de coeziune, veţi diviza familia europeană”, a spus el. „Dar avem deja destule divizări. Trebuie să fim mai inteligenţi. Putem face tăieri rezonabile la politica de coeziune, de 5-10 la sută, dar în acelaşi timp avem nevoie de mai mulţi bani pentru a gestiona migraţia prin finanţarea graniţelor noastre”.

Oettinger a cerut deschidere pentru negociere şi compromis, pentru binele Uniunii şi pentru a da un semnal de coeziune internă restului lumii.

„După ce britanicii ne-au părăsit, din nefericire, cred că va fi un semn de bună guvernanţă şi de abilitate de acţiune în Europa să facem asta. Putem surprinde restul lumii, unde vedem oameni ca Trump, Erdogan şi Putin. Suntem capabili să acţionăm pe baze democratice şi să atingem unanimitatea, dar asta va depinde de participarea tuturor, de a rămâne deschişi şi de a fi dispuşi să facă compromisuri pentru atingerea căii de mijloc”, a îndemnat înalt oficialul european.

Gestul lui Oettinger este unul îndrăzneţ, dată fiind atmosfera nefavorabilă la nivel european, unde statele mai înstărite se dovedesc reticente la ideea de a contribui mai mult la bugetul UE. O reacţie promptă şi fără echivoc a venit din partea ministrului austriac de externe Gernot Blümel:

„Nu se poate ca într-o Uniune Europeană mai mică să trebuiască să plăteşti mai mult”, a spus şeful diplomaţiei de la Viena.

Maria Demertzis, director adjunct al think-tank-ului Bruegel din Bruxelles, a descris în termeni puţin optimişti dezbaterea din jurul bugetului.

“Nimeni nu are încredere în nimeni, în discuţia dintre nord şi sud, dintre est şi est şi toţi împotriva Comisiei … Este foarte greu de crezut că vor fi înaintaţi noi bani. Va fi foarte greu să fie găsiţi bani care să fie strânşi la nivel central.”

Sursa; Politico

Sursa foto: Twitter/@GOettingerEU

 

 

 

Tags: , , , , , , , , , ,

 

3 Comments

  1. […] “gaura” de 12-14 miliarde de euro în bugetul UE produsă de Brexit. La începutul acestui an, comisarul european pentru buget, Günther Oettinger a anunţat că intenţionează ca cei 14 miliard…. Înaltul oficial european a cerut deschidere pentru negociere şi compromis, pentru binele Uniunii […]

  2. […] de 12-14 miliarde de euro în bugetul UE produsă de Brexit. La începutul acestui an, comisarul european pentru buget, Günther Oettinger a anunţat că intenţionează ca cei 14 miliard…. Comisarul Oettinger a cerut deschidere pentru negociere şi compromis, pentru binele Uniunii şi […]

  3. […] de 12-14 miliarde de euro în bugetul UE produsă de Brexit. La începutul acestui an, comisarul european pentru buget, Günther Oettinger a anunţat că intenţionează ca cei 14 miliard…. Comisarul Oettinger a cerut deschidere pentru negociere şi compromis, pentru binele Uniunii şi […]

Lasă un comentariu