Fostul ambasador britanic în Franţa, lordul Peter Ricketts, a atras atenţia că, drept urmare a ultimelor evoluţii politice, în special a Brexit-ului şi a instituirii PESCO, cooperarea militară şi de securitate dintre Franţa şi Marea Britanie trece prin riscul de a fi slăbită.

Ricketts, care a condus diplomaţia britanică în Franţa între 2012 şi 2016, a prezentat o analiză în acest sens pentru think-tank-ul londonez specializat în probleme de securitate Royal United Services Institute. Atenţionarea sa, publicată luni, este făcută cu doar câteva zile înaintea întâlnirii de joi dintre preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul britanic Theresa May, care va avea loc la Academia Militară Sandhurst. Întâlnirea va fi centrată tocmai pe discutarea aspectelor militare şi de securitate ale relaţiei bilaterale.

„Brexit-ul nu va slăbi argumentele pentru o cooperare strânsă între Marea Britanie şi Franţa în domeniul militar şi al securităţii, dar va schimba contextul şi va crea riscul ca cele două ţări să o ia pe căi diferite”, precizează Ricketts.

El subliniază că riscul derivă de la concepţiile diferite de securitate ale celor două ţări, în actualul context. În vreme ce pentru Regatul Unit, NATO este primordial pentru securitatea europeană, în Franţa noului preşedinte Macron se pare că atenţia este focalizată asupra dezvoltării unor instrumente proprii de apărare, precum Cooperarea Structurată Permanentă (PESCO), la nivelul Uniunii Europene.

Pentru păstrarea cooperării dintre Paris şi Londra, Ricketts propune creşterea frecvenţei întâlnirilor în domeniu între cele două părţi, crearea de forţe expediţionare comune, concentrarea pe tematici unde există necesităţi şi viziuni comune, precum în domeniul combaterii terorismului, al securităţii cibernetice şi al limitării proliferării nucleare.

Sursa: The Guardian

Sursa foto: Sky News

 

 

Tags: , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu