Guvernul maghiar a dat publicităţii miercuri un pachet de măsuri prin care urmăreşte să restrângă activitatea organizaţiilor non-guvernamentale care ar susţine imigraţia ilegală, denumit în presă planul „Stop Soros!”. Opozanţii cabinetului Orban vorbesc de noi măsuri îndreptate împotriva societăţii civile, democraţiei şi statului de drept.

Planul a fost făcut public de ministrul de interne şi de purtătorul de cuvânt al guvernului, după ce, în dimineaţa zilei de miercuri, mediile ungare vehiculaseră chiar informaţia, neconfirmată, că se pregăteşte interzicerea accesului miliardarului american de origine maghiară, George Soros, în Ungaria.

Pachetul de măsuri prevede o taxă de 25% asupra donaţiilor financiare din afara ţării primite de organizaţiile considerate a încuraja imigraţia ilegală şi facilitarea interzicerii accesului în ţară a cetăţenilor străini care încurajează acest fenomen. De asemenea, se pregăteşte şi introducerea unor interdicţii de apropiere la mai puţin de 8 km de graniţele de stat non-UE pentru cetăţenii maghiari consideraţi că sprijină imigraţia ilegală.

Opozanţii regimului Orban acuză că se doreşte încorsetarea şi mai puternică a acţiunilor societăţii civile, după ce o lege anterioară a ridicat obstacole semnificative în calea finanţării externe a ONG-urilor. Pentru acest act normativ, Ungaria este supusă unei proceduri de infringement din partea Comisiei Europene.

Noul pachet controversat de măsuri vine la doar trei luni înaintea alegerilor parlamentare din Ungaria. Sondajele de opinie prevăd o victorie fără emoţii pentru Viktor Orban şi FIDESZ.

Sursa: Hungarian Spectrum, Politico

Sursa foto: sott.net

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu