Congresul extraordinar al social-democraţilor germani (SPD, centru stânga) a aprobat duminică propunerea preşedintelui partidului, Martin Schulz, de a continua negocierile cu creştin-democraţii (CDU, centru dreapta) în vederea formării unei noi coaliţii guvernamentale.

Delegaţii social-democraţi adunaţi la Bonn au adoptat propunerea expusă cu pasiune de Martin Schulz cu un scor foarte strâns: 362 pentru, 279 împotrivă şi 1 abţinere. Dacă garda veche a partidului şi reprezentanţii sindicatelor l-au sprijinit pe preşedintele partidului, în schimb ramura de tineret, Jusos, s-a manifestat ca principalul oponent al unei noi intrări la guvernare.

„Marea Coaliţie”, denumită în presa germană şi GroKo, coaliţie compusă din principalele două partide tradiţionale germane, a mai guvernat în Germania de două ori din 2005 până astăzi. Oponenţii reînnoirii coaliţiei susţin că la scrutinul din septembrie 2017, când cele două partide au obţinut doar 51% din voturi, faţă de 67% la alegerile precedente, germanii s-au pronunţat hotărât împotriva unei noi guvernări CDU-SPD. Pe de altă parte, partizanii lui Schulz susţin că este de datoria SPD, faţă de germani şi de europeni, de a asigura stabilitatea în Germania şi participarea ţării la procesul de reformă europeană.

Majoritatea foarte redusă obţinută de Schulz în cadrul Congresului va face ca negocierile cu CDU să fie extrem de dure, cu atât mai mult cu cât, dacă acestea se vor încheia cu succes, decizia finală privind intrarea la guvernare va fi luată prin vot de cei 440000 de membri ai partidului. Chiar şi fără sincope de parcurs, Germania va putea avea un guvern învestit potrivit legii abia în aprilie.

Sursa: Bild, Politico

Sursa foto: Captură Bild

 

Tags: , , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu