Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a trimis o invitaţie scrisă preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan pentru a lua parte la Summit-ul UE din Varna din luna martie, ocazie cu care vor putea fi discutate aspecte legate de situaţia regională şi internaţională, dar şi de statul de drept din Turcia.

Inf. 562 - Tusk Erdogan

Tusk, care face referire la acordul din mai anul trecut privind purtarea unui dialog permanent între Bruxelles şi Ankara, punctează că participarea preşedintelui turc la summitul din martie “va fi o bună oportunitate să evaluăm în comun chestiuni de interes comun, dar şi evoluţii recente din ţara dvs., inclusiv în domeniul statului de drept şi al libertăţilor fundamentale”.

Relaţiile dintre Ankara şi o parte a statelor europene sunt tensionate după tentativa de lovitură de stat din Turcia din iulie 2016 şi blocarea accesului unor demnitari turci pe teritoriile Germaniei şi Olandei în timpul campaniei electorale pentru referendumul constituţional din 2017. Săptămâna aceasta, Olanda chiar şi-a retras ambasadorul de la Ankara.

Pe de altă parte, Erdogan s-a întâlnit recent cu preşedintele francez Emmanuel Macron, premierul italian Paolo Gentiloni şi cu conducerea statului elen.

Sursa: Politico.eu

Sursa foto: Consiliul European

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu