Comisia Europeană a solicitat luni Turciei „să se abţină de la acţiuni care ar putea afecta relaţiile de bună vecinătate” după ce Cipru a acuzat armata turcă de obstrucţionarea unei nave italiene care trebuia să facă prospecţiuni privind rezervele de gaze naturale din Mediterana Occidentală, relatează Reuters, citată de Agerpres.

”Turcia trebuie să se angajeze fără echivoc faţă de relaţiile de bună vecinătate şi să evite orice fel de sursă de fricţiune, ameninţare sau acţiune orientată contra unui stat membru. De asemenea, UE subliniază necesitatea respectării suveranităţii statelor membre în legătură cu apele teritoriale şi spaţiul lor aerian”,  a declarat o purtătoare de cuvânt a Comisiei.

Cipru, stat membru al Uniunii Europene, împarte cu Libanul şi Israelul o parte din platoul continental al Mediteranei Orientale în care s-au descoperit recent rezerve uriaşe de gaze naturale. O navă de prospecţiuni a companiei italiene de profil Eni, care se apropia duminică pentru a explora rezervele din apele teritoriale ale Ciprului, a fost împiedicată de forţele turce, ceea ce a provocat reacţii atât de la Nicosia, cât şi de la Bruxelles.

Şi Grecia, alt stat membru UE vecin cu Turcia, a cerut guvernului de la Ankara „să-şi respecte toate obligaţiile care decurg din dreptul internaţional” şi să renunţe la „atitudinea provocatoare”.

 

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu