Interviu/ Maia Sandu, preşedinte PAS: “ANRE este principalul responsabil pentru neajustarea tarifelor pentru gazele naturale”
Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) continuă protestele împotriva creţterii de către ANRE a tarifelor la gaze naturale. Chiar dacă preţul de import al gazelor naturale este în continuă scădere, revizuirea tarifelor nu a fost realizată în ultimii doi ani. În prezent, cetăţenii din Republica Moldova plătesc cu aproape 30% mai mult decât costurile reale.
Maia Sandu, preşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), a analizat perspectivele şi provocările privind preţul tarifelor la gazele naturale, într-un interviu acordat pentru Europunkt, lui Vladimir Adrian Costea.
Vladimir Adrian Costea: Pentru început, vă rog să ne prezentaţi care a fost ritmul de creştere al preţului tarifelor la gaze naturale în raport cu evoluţia preţului de import în ultimii doi ani. Raportat la această evoluţie, care este costul suplimentar la gaze naturale pe care îl suportă cetăţenii din Republica Moldova?
Maia Sandu: Ritmul de scădere a prețului de achiziție a gazului natural a întrecut cu mult ritmul de scădere a tarifelor la gazele naturale achitate de către consumatori. Tariful pentru consumatori a fost redus ultima dată cu 11% in ianuarie 2016, însa prețul de import în ultimii doi ani a scăzut cu cca 30%. Conform metodologiei de calculare a tarifelor de care se conduce Agenția Națională pentru Reglementare in Energetica (ANRE), dacă există devieri ce depășesc 5% între tariful calculat de ANRE și cheltuielile reale ale MoldovaGaz, atunci ANRE este obligată să revizuiască tarifele. ANRE nu respectă propria medologie de activitate, astfel consumatorii achită lunar 85 mln de lei în plus, iar, pentru ultimii doi ani, această plată în avans depășește suma de 1.5 mlrd de lei.
Cum vă explicaţi existenţa acestor discrepanţe dintre preţul de import şi preţul tarifelor ANRE?
Această discrepanță poate fi explicată doar prin interferențe politice în activitatea regulatorului. Spre exemplu, reducerea tarifului la energie electrică cu 11% în martie 2016 a avut loc imediat după solicitarea publică a Premierului Pavel Filip. În mod similar, deși atât experții din societatea civilă, cât și noi în calitate de partid de opoziție am atras atenția publicului și ANRE-ului asupra necesității revizuirii imediate a tarifului, ANRE a avut nevoie din nou de sugestia Premierului Filip de a reduce tariful cu 20% pentru a reacționa. La o zi după solicitarea premierului, ANRE a publicat propunerea de reducere a tarifului cu 11,4% venită din partea MoldovaGaz. Însă, propunerea MoldovaGaz este rezultatul direct al protestelor organizate de către Partidul Acțiune și Solidaritate în fața sediului instituției. Cu toate acestea, reducerea trebuie să fie mult mai semnificativă decât cele 11,4% propuse de monopolistul MoldovaGaz, având în vedere reducerea cu aproape 30% a prețului de import și aprecierea cu peste 15% a leului.
Cine sunt cei responsabili pentru neajustarea tarifelor pentru gaze naturale?
ANRE este principalul responsabil pentru neajustarea tarifelor pentru gazele naturale. Deși este o agenție independentă din punct de vedere juridic, iar cei cinci directori din cadrul ANRE sunt remunerați lunar cu cca zece salarii medii pe economie, acest lucru nu pare să fi eliminat interferențele politice și ale intereselor de grup în activitatea acestui regulator.
Care sunt perspectivele pe care le identificaţi în privinţa evoluţiei preţului tarifelor la gaze naturale în perioada următoare, în cazul în care ANRE nu va aplica ajustarea tarifelor?
Considerăm că ANRE este complet dependent de partidul de la guvernare și va face exact cum i se va cere și nu așa cum ar dicta metodologia de calcul și realitățile de pe piața energetică. Avem temei să presupunem că ANRE va reduce tariful în scurt timp, însă această reducere va fi una simbolică, iar, odată cu apropierea alegerilor parlamentare din noiembrie/decembrie, guvernarea va mai sugera insistent ANRE-ului să reducă substanțial tariful. Astfel, consumatorii rămân a fi ostaticii dependenței politice a ANRE-ului. Partidul Acțiune și Solidaritate va continua să pună presiune publică pe regulator pentru ca instituția să-și exercite obligațiile statutare în conformitate cu propria metodologie. PAS este determinat să ceară asigurarea respectării dreptului cetățenilor la un preț corect și transparent pentru gazele naturale.
Care sunt consecinţele inacţiunii ANRE asupra nivelului de trai al cetăţenilor Republicii Moldova?
Având în vedere că factura la gazele naturale constituie o mare povară pentru majoritatea familiilor, în special pe timp de iarnă, inacțiunea intenționată a ANRE-ului lovește dur în fiecare consumator. Cei mai vulnerabili sunt însă pensionarii și cei cu venituri mici, care abia își permit să achite facturile, lipsindu-se de alte bunuri strict necesare pentru un trai demn. Costul exagerat de mare al gazului contribuie la un preț sporit pentru încălzirea termică, dar și pentru energia electrică. Reducerea semnificativă a tarifului la gazele naturale conduce la diminuarea prețurilor la celelalte surse de energie. Astfel, s-ar produce ieftiniri în lanț la mai toate bunurile și serviciile care au o componentă energetică. În lipsa atitudinii responsabile din partea ANRE-ului, nivelul de trai al cetăţenilor Republicii Moldova este afectat în mod negativ.
Care sunt măsurile pe care le consideraţi oportune pentru remedierea acestei probleme?
Considerăm că ANRE trebuie să-și exercite obligațiile din regulamentul său de organizare şi funcţionare, cât și propria metodologie de calculare a tarifelor. Considerăm inadmisibilă ingerința politicului în procesul decizional al ANRE. ANRE trebuie să revizuiască tariful în cel mai scurt timp și să renunțe la jocul politic în favoare partidului de la guvernare care este în detrimentul bunăstării fiecărui cetățean din Republica Moldova.
PAS va depune toate eforturile pentru a menține acest subiect important pe agenda publică până când cetățenii vor avea asigurat un preț corect și transparent pentru gazele naturale, precum și pentru alte bunuri și servicii în conformitate cu principiile economiei de piață socială.
fără comentarii
Fii primul care comentează