Departamentul de Relații Internaționale și Integrare Europeană (DRIIE) al SNSPA, în parteneriat cu Institutul European din România (IER), organizează lansarea studiului „România – furnizor de expertiză în tranziție democratică pentru țările Parteneriatului Estic și Balcanii de Vest” în cadrul SNSPA. Dezbaterea va avea loc marți, 27 martie, ora 16:00, în sala P04, parter (Bvd Expozitiei nr. 30A) București.

Studiul analizează modul în care România contribuie la procesul de tranziţie democratică a ţărilor din Parteneriatul Estic şi Balcanii de Vest, prin transferul de expertiză şi diseminarea propriilor lecţii învăţate, fiind prima sinteză de acest tip din spațiul analitic românesc. Dorim să plasăm discuția privind rolul României în gestionarea vecinităților UE, mai ales în contextul pregătirii Președinției României la Consiliul Uniunii Europene din 2019.

Invitați:

Prof. univ. dr. Alina Bârgăoanu, Decan al Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice, SNSPA;

Prof. univ. dr. Iordan-Gheorghe Bărbulescu, coordonatorul echipei de cercetare, Decan al Departamentului de Relații Internaționale și Integrare Europeană, SNSPA;

Lect. univ. dr. Nicolae Toderaș (DRIIE, SNSPA), membru în echipa de cercetare;

Lect univ. dr. Miruna Troncotă (DRIIE, SNSPA), membră în echipa de cercetare;

Bogdan Mureșan, expert, Biroul Studii și Analize (IER), responsabil pentru studiu din partea IER.

Eveniment 74 - SPOS 2

Scopul principal al studiului a fost analiza proiectelor de transfer de bune practici derulate de România în cele două regiuni în ultimii 10 ani, în baza căreia a fost realizat în secţiunea finală un set de recomandări specifice. Acestea vizează, în primul rând, sporirea rolului şi profilului României ca stat membru şi aliat în cadrul UE şi respectiv NATO.

În al doilea rând, autorii își aduc contribuția academică la pregătirea corespunzătoare şi exercitarea în cele mai bune condiţii de către România a Preşedinţiei Consiliului UE în semestrul I al anului 2019. Studiile de caz elaborate sunt concentrate pe zone ce aparţin „cercurilor concentrice” ale vecinătăţii României, cu important rol geopolitic şi geostrategic, într-un context regional caracterizat de numeroase provocări, dar și de oportunități.

Cercetarea face parte din seria de Studii de Strategie şi Politici (SPOS) 2017 desfășurate sub egida Institutului European din România. Varianta integrală a studiului, disponibilă în mod gratuit, poate fi accesată aici: http://www.ier.ro/sites/default/files/pdf/SPOS%202017_Studiul_2_FINAL.pdf.

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu