Comisia Europeană a anunţat marţi că pregăteşte o directivă prin care va scoate în afara legii practica prin care marile companii vând sub aceleaşi brand în statele membre ale UE din Europa Centrală şi de Est produse cu conţinut inferior celor comercializate în vestul Europei.

Iniţiativa Comisiei vine după numeroase sesizări din partea guvernelor statelor central- şi est-europene (citeşte aici sau aici) privind sute de produse alimentare a căror compoziţie este inferioară calitativ faţă de cea utilizată sub acelaşi brand, în ţări din Vestul Europei.

Guverne precum cel al Cehiei şi al Ungariei au solicitat în mod expres legiferarea împotriva acestor practici, iar opinia lor a prevalat în faţa argumentelor companiilor şi a temerilor exprimate de unele state occidentale că Uniunea Europeană ar interveni astfel aberant în uniformizarea produselor alimentare.

Comisarul european pentru Justiție, Consum și Egalitate de Gen, Vera Jourova, originară din Cehia, susţine directiva împotriva comercializării unor produse cu compoziţii diferite sub aceeaşi etichetă.

„Dacă un brand este vândut în mai multe state membre, există o aşteptare legitimă ca acel brand să conţină [peste tot] acelaşi lucru. Nu este aşa, în unele cazuri. … Estimarea mea rămâne aceeaşi: sunt câteva sute de produse [în această situație]”, a prezentat Jourova necesitatea unor măsuri.

„Nu sunt deschisă către legiferare atunci când se poate ajunge şi pe alte căi la acelaşi rezultat. Dar am primit reacţii foarte clare de la unele state membre că ele doresc să vadă asta în legislaţie”, a continuat comisarul.

„Există o oarecare neînţelegere între unele părţi ale Europei cum că problema nu ar fi atât de serioasă. Colegii din comerţ şi industrie au îngrijorări întemeiate că nu trebuie să deschidem cutia Pandorei, dar cred că am înaintat o soluţie echilibrată”, a explicat Jourova.

„Nu dictăm gusturi. Nu mă ating de heringii danezi, nu mă ating de cârnaţi cehi”, a punctat comisarul european.

Sursa: The Guardian

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu